Ezekkel a feltételekkel támogatja az RMDSZ a bizalmatlansági indítványt

Többek között a közigazgatási törvény módosítása és a március 15-ét munkaszüneti nappá nyilvánító törvény sürgős elfogadása a feltétele annak, hogy az RMDSZ támogassa a PSD-ALDE saját kormánya elleni bizalmatlansági indítványát – tudtuk meg Porcsalmi Bálinttól.

Az ügyvezető elnök tájékoztatása szerint hétfő délután folytatták az egyeztetéseket a koalíció vezetőivel. Megállapodás még nem született, mert ehhez a parlamenti többségnek előbb keddig teljesítenie kell az RMDSZ több kérését.

Porcsalmi elmondta, az RMDSZ listáján többek között a közigazgatási törvénynek a nyelvi jogokat maximalizáló módosítása, illetve a március 15-ét munkaszüneti nappá nyilvánító jogszabály elfogadása szerepel. „Annak függvényében hozzuk meg döntésünket, hogy ezek a tervezetek átmennek-e kedden a képviselőházon, illetve a szenátuson” – mondta a politikus.

FRISSÍTÉS1: Máris felgyorsultak a dolgok a parlamentben

A szenátus közigazgatási szakbizottsága hétfőn délután már el is fogadta az RMDSZ-nek azt a törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarok hivatalos ünnepévé nyilvánítaná. Kedden a tervezet a plénum elé kerül, amely szintén szavaz róla. Hétfőn este ugyanakkor összeül a közigazgatási törvény módosításában illetékes képviselőházi szakbizottság is, ez a tervezet kedden szintén plénum elé kerülhet – erősítette meg Porcsalmi Bálint.

A március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító jogszabályról Kelemen Hunor szövetségi elnök hétfőn a parlamentben elmondta: már egy ideje a parlament napirendjén szerepel, akárcsak más hasonló, a szövetség által beterjesztett törvénykezdeményezés. Hangsúlyozta, ezeket az RMDSZ és a szociálliberális kormánykoalíció közötti, mintegy öt hónapja létező parlamenti együttműködési megállapodás értelmében kellene elfogadnia a törvényhozói testületnek.

FRISSÍTÉS2: "A többségnek lehetősége kell hogy legyen leváltani a kormányfőt”

Arra kérdésre, hogy az RMDSZ támogatni fogja vagy sem a bizalmatlansági indítványt, a szövetségi elnök hétfőn a parlamentben azt válaszolta: ezt még nem tudja megmondani. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ fél éve parlamenti együttműködési megállapodást írt alá a koalíciós pártokkal, amelynek értelmében a frakcióvezetők hetente egyeztetnek.

„Mi is találkozunk Liviu Dragneával és Călin Popescu-Tăriceanuval, ha nem is hetente, de havonta kétszer és megbeszéljük a politikai kérdéseket. Én még találkoztam Sorin Grindeanuval is, amióta miniszterelnök, tehát semmi új nincs a nap alatt, nem ma találkoztunk először" - tette hozzá Kelemen.

A politikus leszögezte: a parlamenti többségnek lehetősége kell hogy legyen leváltani a minisztereket, beleértve a miniszterelnököt is. Érvei szerint a bizalmatlansági indítvány a többség és bármely frakció eszköze arra, hogy ellenőrizze vagy leváltsa a kormányt.

„Úgy gondolom, hogy egy elvnek világosnak kell lennie mindenki számára: akiket megszavaztak és ők alkotják a többséget, azoknak lehetősége kell hogy legyen leváltani a minisztereket, beleértve a miniszterelnököt is, ha ezt szeretnék. Ők most ezt teszik, jó lett volna elkerülni a botrányt, a cirkuszt, de az elvnek működnie kell, függetlenül attól, hogy ki biztosítja a többséget. Ez a mi véleményünk, hétfőn, kedden eldöntjük, de az elvet be kell tartani" - nyilatkozta Kelemen Hunor hétfőn a parlamentben.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?