Diszkriminatív angol tantárgyverseny: feljelentést tesz a jogvédő szolgálat

A magyar diákokat súlyosan diszkriminálják az angol tantárgyversenyen, ezért a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

A szervezet emlékeztetett: az elmúlt hetekben magyar tanárok és nevelés(ügy)i szakértők felháborodását váltotta ki egy nem régiben módosított szabályzat, amely előírja, hogy ez évtől kezdődően az oktatási minisztérium által szervezett angol nyelvű tantárgyverseny keretében a diákok fordítói készségeit is fel kell mérni. A szabályzat egyik előírása ugyanis úgy rendelkezik, hogy az angol nyelvű szövegek kizárólag román nyelvre fordíthatók. 

„Ez az előírás alkotmányellenes és hátrányosan megkülönböztető jellegű a magyar diákokkal szemben, akiknek az anyanyelve nem a román” – fogalmaz a jogvédelmi szervezet, amely szerint a szabályzat ezen előírása által érintett diákok aránytalanul több nehézséggel fognak szembesülni, mivel sem a román, sem az angol nem az anyanyelvük. Figyelmeztettek, nem ez az első eset, hogy diszkriminálják a magyar diákokat., egy 2015-ös tantárgyversenyen ugyanis hibásan fordították magyarra a tételeket.

„A Kovászna Megyei Tanfelügyelőség már előzetesen kérte a szabályzat módosítását. Kérelmüket azzal indokolták, hogy a szabályzat előírása sérti a törvény előtti egyenlőség alapelvét. Az Oktatási Minisztérium a tanfelügyelőség kérelemének ellenére sem módosította a szabályzatot. Azzal érveltek, hogy az angol nyelvű tantárgyverseny a különleges képességekkel rendelkező diákoknak szól" – tájékoztatott a szervezet.

Mint írták, a minisztérium teljesen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy „az angol nyelvű tantárgyverseny egyedüli és kizárólagos célja a diákok angol nyelvismeretének a felmérése, és nem az államnyelvé, amelyre egyébként számos külön tantárgyverseny létezik”. Azt is figyelmen kívül hagyják, hogy „egy ilyen módosítás a nemzeti kisebbségekhez tartozó diákokat aránytalanul hátrányos helyzetbe hozza a román társaikhoz képest” – áll a közleményben. 

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat feljelentést tett az ügyben az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál. „Úgy gondoljuk, hogy a XIX. században a diszkrimináció, annak minden formájában, teljes mértékben elfogadhatatlan. Aggasztónak tartjuk továbbá, hogy bizonyos diákok hátrányosan megkülönböztető bánásmódot kénytelenek eltűrni, csak mert egy adott nemzeti kisebbséghez tartoznak” – indokolták a lépést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?