Incidens zavarta meg a csíkbánkfalvi óriáshóember átadását

Elkészült Fúka, a csíkbánkfalvi óriáshóember, ám vasárnapi „felavatását” egy sajnálatos incidens zavarta meg, amely kedvét szegte készítőinek, egy helybéli hétfős fiúcsapat egy részének.

Tíz nap alatt építette hét diák a Hargita megyei Csíkbánkfalván, 10,2 méter magas és a Fúka nevet kapta. Készítői szerint ez a világ legnagyobb, kézzel épített hóembere, amelynek vasárnap sokan a csodájára jártak, legalább ezren tekintették meg.

A hétfős fiúcsapat egyike, Csiszér Gábor a Maszolnak elmondta: sokan segédkeztek a 10 nap alatt a hóember megépítésében: volt, aki havat hozott, volt, aki vacsorát fizetett számukra egy vendéglőben.  Beszámolója szerint nehéz volt a feladat, mert nem állt össze a hó, vizet kellett használniuk.

A hóember gombjai feketére festet fakorongok, a szeme és az orra is fából készült. „Ma az átadási ünnepségen közel 1000 ember vett részt a nap folyamán. Nagyon sokan gratuláltak, mi fánkkal, teával kedveskedtünk az érdeklődőknek” – mesélte Csiszér Gábor.

A fiúknak azonban kedvét szegte, hogy egy helybéli férfi a munkájukat ki akarta sajátítani. Vasárnap reggel arra ébredtek, hogy valaki a ,,Hajrá Székelyföld!" feliratot festette fel a hóemberre. „Letöröltem, mert nem egy hóember által kell kinyilvánítani szerintem a nemzetiségünket. Ennek ellenére hamar körbejárt egy kép Facebookon, és sokan a szemünkre vetették, hogy erre a célra használtuk a munkánkat” – tájékoztatott Csiszér Gábor.

A fiú szerint a felirat felfestője itt nem állt meg. A hóember átadásán is jelen volt, a hétfős csapatot megszégyenítő megjegyzéseket tett, majd az egyik román tévécsatornának azt nyilatkozta, hogy ő irányította a munkálatokat. „Mi nem értettük, mit mond, mert nem tudunk jól románul. Valóban segített egy keveset nekünk ő is, de hogy képes ilyent hazudni egy országnak?” – fogalmazott a diák.

Az illető ráadásul vasárnap este újra felfestette a „Hajrá Székelyföld!” feliratot a hóemberre, amelyet Csiszér Gábor ismét letörölt. Kérdésünkre nem kívánta elárulni a munkájukat kisajátító férfi nevét. Közölte azonban, hogy ha újra felfesti a feliratot, „jogi lépéseket fontolgat”. Megjegyezte: csapatukat is megosztja ez a felirat, akad közöttük, aki szerint nem kellett volna letörölni. „Néhányan ellenem fordultak ebben az ügyben, mert ők is nagy székelyek” – jelentette ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?