Johannis: megfelelőképpen kell büntetni a visszaéléseket

Az ország fejlődésének elengedhetetlen feltétele az összefüggő, stabil törvényi keret, amely megfelelőképpen bünteti a visszaéléseket - hangsúlyozta szerdán Klaus Johannis államfő.

"Ma, amikor európaiságunk alapját a jogállam uralma és a törvény előtti egyenlőség jelenti, Románia fejlődése elválaszthatatlanul kötődik a koherens és stabil törvényi kerethez, amely megfelelőképpen bünteti a visszaéléseket és a becstelenségeket. Ezt az üzenetet közvetítette egyhangúlag az a több százezer ember is, akik 2017-ben és 2018 elején stabil és virágzó országért vonultak utcára" - fogalmazott az elnök egy, a román fejedelemségek egyesülésének témájában rendezett tudományos ülésszakon.

Az államfő rámutatott, a kormányzó pártoknak jobban oda kellene figyelniük az általuk hozott intézkedések hosszú távú következményeire, nyitottabbaknak kellene lenniük a párbeszédre.

Az elnök beszédében méltatta 1859. január 24-e, azaz a román fejedelemségek egyesülése napjának jelentőségét, hangsúlyozva, hogy Románia azokban a pillanatokban bizonyult erős államnak, amikor felelős vezetői voltak, és az ország minden állampolgára ugyanazon közös célt követte. "Amikor az egyes vezetők vagy csoportosulások személyes érdekei a nemzeti érdek fölé kerülnek, az ország stagnálni kezd vagy visszafejlődik" - tette hozzá.

Johannis szerint az elmúlt napok történései azt bizonyítják, hogy a múlt leckéi ma is érvényesek.

"A békés, demokratikus demonstrációk Románia szép arcát mutatják, olyan társadalomról árulkodnak, amelyik tudja, mit akar, és nem hajlandó lemondani azokról az elvekről, amelyek a modern Románia alapját képezik" - mondta az államfő. 

Kapcsolódók

Kimaradt?