Johannis elmondta, miért fogadta el Viorica Dăncilă nevesítését olyan hamar

Értékelte volna, ha az ellenzéki pártok kommunikáltak volna egymással a kormányfőjelölt nevesítését előkészítő, cotroceni-i konzultációk előtt - mondta Klaus Johannis kedden. 

"Amikor az egyeztetéseket tartottam, elméletileg megtehettem volna, hogy csak a koalíciós pártokat hívom. De nem így jártam el, mint ahogyan a múltkor sem ezt tettem. Ha már tanácskozásról van szó, akkor minden parlamenti párt véleményét akartam ismerni, és bevallom, értékeltem volna, ha arra a kérdésre, amelyet minden ellenzéki csoportnak feltettem: 'Beszéltek a többiekkel?' - legalább egyesek igennel feleltek volna” - mondta a Cotroceni-palotában nyilatkozó államfő.

Arra az újágírói kérdésre, hogy ha az ellenzéknek lett volna miniszterelnök-jelöltje, megbízta volna-e kormányalakítással, az elnök így válaszolt: "A parlamenti demokrácia akkor működik a legjobban és akkor erős, ha mindkét oldal, vagyis a hatalmon levők és az ellenzék is erős. Nagyon szeretném, hogy nekünk is ilyen parlamentünk legyen majd." 

Johannis ugyanakkor abszurdnak nevezte azt a feltételezést, miszerint háttéralkut kötött a Szociáldemokrata Párttal a kormányfőjelölt kinevezésekor. "Nem hiszem, hogy valaki ilyesmit feltételezhetne, sőt, nagyon nagy figyelemmel fogom követni a történéseket, és meglátjuk, milyen intézkedésekre lesz szükség” - mondta az elnök, aki szerint nagyon fontos lenne, hogy a kormány kommunikáljon és együttműködjön az államfővel. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?