A 2015-ös értékre csökkentenék az ingatlanadókat Aradon

A helyi ingatlanadók növelésének visszavonását kezdeményezte az aradi polgármester – ezt maga Gheorghe Falcă jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, a magánszemélyek házadóját és a 400 négyzetméternél nagyobb udvarral rendelkezők telekadóját érinti az indítványa; előbbi esetében 25, utóbbi esetében 5 százalékkal emelkedtek volna az illetékek egy tavaly decemberi helyi tanácsi határozat szerint. Ezzel gyakorlatilag a 2015-ös adóértékekhez térnek vissza.

Az elöljáró azt mondta, azért döntöttek az emelés elvetése mellett, mert „nem lett volna jelentős” a beszedett összeg. „Négymillió lejről beszélünk, miközben a város ebben a hónapban hatmilliót utalt a hőerőműnek a hőenergia előállítására és a veszteségek fedezésére”. Falcă szerint, mivel a megyeszékhely költségvetése az adótörvénykönyv módosítása – a személyi jövedelemadó csökkentése – miatt 16 millió euróval lesz kevesebb, ez az adókiesés már se nem oszt, se nem szoroz.

A polgármester amúgy felszólította az aradi illetőségű kormánypárti (PSD-s) parlamenti képviselőket és szenátorokat, hogy lobbizzanak Arad érdekében a megkezdett infrastrukturális beruházások befjezéséhez szükséges kormánytámogatásért, amelyeket az országos fejlesztési ügynökségnek kellene utalnia a szerződések éretlemében (például az UTA-stadion átépítéséhez és több középiskola felújításához). Az adócsökkentésre kidolgozott határozattervezetet a helyi tanács következő ülésén bocsátják szavazásra.

A helyi adók és illetékek egyébként január 15-től fizethetők készpénzzel vagy bankkártyával a polgármesteri hivatal gazdasági osztályán, illetve online átutalással. Aki március 31-ig egy összegben kifizeti a 2018-as teljes évi adót, öt százalék kedvezményt kap.

Kapcsolódók

Kimaradt?