Vizsgálják a fővárosi ügyészséget a pedofíliával gyanúsított rendőr ügyében

Hivatalból vizsgálatot indított az Igazságszolgáltatási Felügyelet annak megállapítására, hogy a főváros ötödik kerületének ügyészsége megfelelően járt-e el a kiskorúak szexuális bántalmazásával gyanúsított Eugen Stan rendőr ellen 2016-ban tett feljelentés alapján indított nyomozás során. 

A felügyelet azt követően indított vizsgálatot az ügyben, hogy a sajtóban olyan információk jelentek meg, amelyek szerint az ügyészek megkísérelték elodázni a nyomozást.Az ötödik kerületi ügyészség szerdán közölte: 2016. december 10-én feljelentést tett egy nő Eugen Stan ellen a fővárosi 18-as rendőrőrsön, amely még aznap in rem eljárást indított az ügyben szexuális bántalmazás gyanújával. Az ügyészek szerint az eljárás során a rendőrök kérték a feltételezett bűncselekmény helyszínén levő térfigyelő kamerák felvételeit, az ezt követően összeállított jegyzőkönyvben azonban az szerepel, hogy a megfigyelő kamerákat rosszul szerelték fel és nem működtek, amit a tömbház adminisztrátora is megerősített. Ezután a 18-as rendőrőrs illetékes rendőrei az ügy lezárását javasolták, de az erről szóló jelentésben - állítják az ügyészek - nem tettek említést arról, hogy Eugen Stan rendőr.

Mielőtt a nyomozást vezető ügyész elbírálta volna a javaslatot, érkezett a fővárosi rendőrség közlekedésrendészetétől egy igénylés, amelyben a náluk alkalmazásban levő Eugen Stan rendőrrel kapcsolatos nyomozás állásáról érdeklődtek. Az ügyészek állítólag csak ekkor értesültek arról, hogy a kivizsgálás alatt álló személy rendőr, és átadták az ügyet a 18-as rendőrőrs közlekedésrendészete belső ellenőrzési osztályának, amely ilyen esetekben illetékes a vizsgálat lefolytatásában.

Eugen Stan ügyében szerdától a legfőbb ügyészség vizsgálódik. A rendőrt háromrendbeli szexuális bántalmazással, illetve szexuális perverzióval gyanúsítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?