Tăriceanu: Románia a kisebbségi jogok betartásának pozitív példája

Románia a kisebbségi jogok betartásának pozitív példája Erópában és a világon – reagált Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke arra, hogy az RMDSZ, az MPP és az EMNP képviselői hétfőn közös nyilatkozatot írtak alá az autonómia-elképzelések összehangolásáról.

„Rég beszédtéma Székelyföld autonómiája (...), de úgy gondolom, hogy Románia pozitív példa Európában és a demokratikus világban a kisebbségi jogok betartását illetően. Nincsenek lemaradásaink e területen. Bármikor nyitott vagyok a párbeszédre a román állampolgárokkal, természetesen azokkal is, akik a magyar kisebbség tagjai” - nyilatkozta Călin Popescu-Tăriceanu.

A szenátus elnöke elmondta, nem olvasta az állásfoglalást, ezért nem nyilatkozott arról, hogy az ütközik-e az alkotmány előírásaival. Mint ismert, korábban a három magyar szervezet közös nyilatkozatát a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke elfogadhatatlannak nevezte.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Biró Zsolt, az MPP elnöke és Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke hétfőn egy közös állásfoglalást írt alá, amelyben területi autonómiát kérnek Székelyföldnek és sajátos jogállást Partiumnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?