Bíróság elé kell állnia a volt közlekedésügyi államtitkárnak

Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) Marin Anton volt közlekedésügyi államtitkár ellen, aki a közlekedésügyi és infrastruktúráért felelős minisztérium műszaki-gazdasági tanácsának alelnöki tisztségét is betöltötte - közölte a DNA. Marin Antont vesztegetés elfogadásával vádolják. 

Az ügyben vesztegetés elfogadásában vállalt bűnrészesség miatt Mihai Adrian Ionescunak is bíróság elé kell állnia, aki tanácsosként dolgozott a közlekedésügyi minisztériumban, és az Országos Autópálya- és Útügyi Vállalat keretében működő koordináló és monitorozó igazgatóság vezérigazgató-helyettese volt. 

Az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közlemény leszögezi, hogy a minisztérium műszaki-gazdasági tanácsának feladatkörébe tartozott a bukaresti Otopeni (Henri Coandă) Nemzetközi Repülőtér tevékenységének irányítása is. A nyomozati anyagból az derül ki, hogy 2009-ben európai uniós szabványokhoz kellett igazítani a Henri Coandă Nemzetközi Repülőtér készülő új termináljának terveit. A kivitelező nemzetközi cég el is készítette a terveket, amelyekre a haszonélvező - a Bukaresti Repülőterek Országos Vállalata - kérvényezte a minisztériumi jóváhagyást. A jóváhagyásról azonban a szállításügyi és infrastrukúráért felelős minisztériumban 2009 februárja és 2009 júniusa között semmiféle döntés nem született, így az Otopeni repülőtéren függőben voltak a munkálatok. 

A repülőtér korszerűsítésének munkálataival megbízott nemzetközi cég ezek után, 2009 júniusa és novembere között 22.760.654 lejt, az akkori árfolyamon körülbelül 5,3 millió eurót fizetett Marin Antonnak, cserében azért, hogy az államtitkár hagyja jóvá a munkálatok folytatásához szükséges terveket. Ennek nyomán valóban megszületett a 2009/852-es kormányhatározat, amely lehetővé tette az Otpeni repülőtér felújítási munkálatainak folytatását. 

A nyomozati anyag arra is kitér, hogy a volt államtitkár Adrian Mihai Ionescu segítségével jutott az említett összeghez, amelyet egy alvállalkozói szerződéssel tettek látszólag törvényessé. Az alvállalkozói szerződésben leszögezett munkálatok soha nem készültek el - teszik hozzá az ügyészek. Az így kapott pénzösszeget egy olyan cég javára fordították, amelynek Anton Marin társtulajdonosa. 

Az ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja, a volt államtitkár szabadlábon védekezhet. 

Kapcsolódók

Kimaradt?