Nem kegyelmez a rendőrség a petárdaárusoknak

A háromszéki rendőrségi az ünnepek alatt kiemelt figyelmet fordít a tűzijátékok, petárdák forgalmazására és használatára.

A rendőrök piacokon, bevásárlóközpontoknál, közutakon és az iskolák közelében kutattak törvénytelenül árusított petárdák után. Bár évek óta tilos a petárdák, pukkanók, rakéták árusítása, birtoklása és használata, még mindig vannak, akik megpróbálkoznak ezzel, holott bűncselekménynek minősül és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel sújtható.

A Kovászna megyei rendőrség eddig 55,5 kilogramm pirotechnikai eszközt kobozott el. Nicoleta Tolvaj Marin szóvivő szerint legutóbb, kedden értek tetten egy 17 éves fiút, aki köztéren használta a törvénytelenül birtokolt petárdát. A kiskorút rendőrök kísérték haza és a házkutatás során 122 petárdát találtak, amit elkoboztak tőle. Bűnvádi eljárást is indítottak ellene.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi szabályozás négy kategóriába sorolja a pirotechnikai eszközöket, és csak az F1-el jelölt első osztályba tartozókat, így a csillagszórókat, a szikrázó gyertyákat, minifáklyákat, tortagyertyákat, konfettiszórókat és recsegőket használhatják 16 életévüket betöltött személyek.

A kettes, hármas és négyes osztályba sorolt eszközök, többek között a petárdák és pukkanók gyártása, áruba bocsátása, birtoklása és használata szigorúan tilos, és szabadságvesztéssel büntethető. Az F2, F3, F4-es csoportba sorolt pirotechnikai eszközöket kizárólag tűzszerész szakemberek használhatják.

Kapcsolódók

Kimaradt?