Hargita megyei kistérséget kapcsolnak be a nemzetközi úthálózatba

Hargita Megye Tanácsa soron kívüli testületi ülésén döntött szerdán arról, hogy Kovásza Megye Tanácsával, valamint egyes udvarhelyszéki helyi önkormányzatokkal társulást létrehozva fejlesztenek majdnem 50 kilométer megyei utat.

A felújításra a Központi Fejlesztési Régió által kiírt uniós pályázaton keresztül nyert finanszírozást Hargita, Kovászna és Brassó megye közösen. A Hargita megyei részen a felújítás a 131-es, a 133-as és a 137A jelzésű megyei utakat érinti, összesen 48 kilométeren.

A projekthez az érintett helyi önkormányzatokkal – Kányád, Felsőboldogfalva, Homoródszentmárton, Oklánd – is társul a megyei tanács, az erre vonatkozó határozattervezetet elfogadta a tanács. Jóváhagyták továbbá a projekt kivitelezési engedélyeztetési dokumentációjának módosítását, illetve a költségvetésének módosítását, mivel a pályázat kiírói kiegészítéseket kértek.

A pályázat egyébként előszerződési fázisban van – mondta a megyei utakkal foglalkozó Barti Tihamér megyei tanácsi alelnök. A kiírásnak köszönhetően a következő négy évben a homoródszentpáli tavaktól, Városfalva, Székelydálya, Ége, Jásfalva, Kányád, Miklósfalva, Ocfalva  is bekapcsolódik a nemzetközi úthálózatba. Ez úgy lehetséges, hogy Kovászna megye mellett Brassó megye is részese ennek a pályázatnak, a három megye összeköti az így felújított utakat, amelyek végül az E60-as európai útba kapcsolódnak bele annak Brassó megyei szakaszán.

A Hargita megyében található útszakasz munkálatai mintegy 124 millió lejes beruházást jelentenek, amelyből több mint 118 millió lej a vissza nem térítendő összeg. A tervek szerint 2022 júniusában készülne el a teljes útszakasz – tájékoztatott korábban Barti Tihamér.

Majdnem mindenhol biztosított a téli karbantartás. Borboly Csaba megyei tanácselnök napirenden kívüli felszólalásában elmondta, hogy Csík és Gyergyó térségében minden megyei útszakaszra megkötötték a két évre szóló téli karbantartási szerződést a Multipland Kft.-vel. Udvarhely térségében hat egységre még nincs szerződés, mivel három helyi cég óvást nyújtott be a megyei tanács Multiplandot nyertesként megítélő döntésére. Erre a hat kistérségre ideiglenes szerződést kötöttek ugyanezzel a céggel.

Kapcsolódók

Kimaradt?