FRISSÍTVE - Fogatlan oroszlánná változtatja a parlament az ügyészeket?

FRISSÍTVE: Fogatlan oroszlánná szelídítik az ügyészséget a büntető törvénykönyvnek és a büntetőeljárási törvénykönyvnek azok a tervezett módosításai, amelyek megvitatását hétfőn kezdi el az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság. Laura Codruța Kövesi korrupcióellenes főügyész szerint a DNA gyakorlatilag bezárhatja a boltot, ha a kormánykoalíció javaslatai hatályba lépnek. A különbizottság egyik RMDSZ-es tagja, Ambrus Izabella a Maszolnak elmondta: aggodalomra nincs ok, mert ezek csak javaslatok, amelyeket az ügyészségek képviselőinek jelenlétében vitat majd meg a testület.

Hétfőn kezdi el az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság az ártatlanság vélelmére vonatkozó uniós irányelv romániai jogrendbe ültetésével kapcsolatos módosító javaslatok vitáját. A büntetőeljárási törvénykönyvet érintő indítványokat szerda este ismertette a bukaresti sajtó. Csütörtökön heves reakciók érkeztek az ügyészek és a vádhatósági vezetők részéről.

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruța Kövesi a Digi24-nek a véleményét így összegezte: ha ezek a módosítások hatályba lépnek, a DNA bezár. „Gyakorlatilag ellehetetlenítik a korrupciós ügyek felgöngyölítését, senkit nem lehet majd korrupció vádjával bíróság elé állítani” – jelentette ki. Kövesi hangsúlyozta, e módosítások többségének semmi köze az ártatlanság vélelméről szóló irányelv Románia jogrendjébe ültetéséhez.

Kövesi példákat is felsorolt a törvénymódosítások várható hatásairól. Az egyik javaslat szerint, ha az ügyészekhez feljelentés érkezik arról, hogy egy polgármester vagy intézményvezető csúszópénzt készül elfogadni, akkor ezt még a vizsgálat elkezdése előtt közölni kell a gyanúsítottal.

„Tehát fel kell hívnunk az illetőt, hogy elmondjuk neki: tudja, arról értesítettek minket, hogy csúszópénzt fogad el. Ezek után önnek joga van hozzáférni a nyomozati anyagainkhoz, és tudni fogja azt is, amikor tetten akarjuk érni csúszópénz elfogadása közben” – illusztrálta a helyzet abszurdumát Kövesi.

DNA: „pusztító hatása” lesz a módosításoknak

A DNA előzőleg egy közleményt is kiadott, amelyben megállapítja: a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv tervezett módosításainak „pusztító hatása” lesz a bűnvádi eljárásokra, mert a bűncselekmények kivizsgálásához nélkülözhetetlen eszközöktől fosztják meg a nyomozó hatóságokat.

Az egyik tervezett módosítás arra kötelezi az ügyészeket, hogy a feljelentés iktatása után azonnal értesítsék erről azt a személyt, aki ellen a feljelentést tették. A DNA hangsúlyozza, a nyomozó hatóságokat így olyan bizonyítási eszközök alkalmazásától fosztják meg, mint a lehallgatás, a házkutatás vagy a tettenérés.

Egy másik javaslat szerint a gyanúsítottnak vagy vádlottnak jogában áll részt venni a tanúk kihallgatásán. Ez is nehezítené a bűnvádi eljárást - véli a DNA -, sok esetben ugyanis a bűncselekmény feltételezett elkövetőjének jelenléte elbátortalanítja a tanút, főleg ha utóbbi a gyanúsított alárendeltje, amire hivatali visszaélés vagy korrupciós bűncselekmények esetén gyakran van példa. Jelenleg a törvény az ügyvéd számára teszi lehetővé, hogy részt vegyen a kihallgatáson.

Egy másik javaslat szerint az ügyészeket megfosztanák a gyors információ-hozzáférés lehetőségétől - állítja a DNA. "Minden intézménynek kötelessége közölni a nyomozó hatóságokkal a bűnvádi eljárás keretében kért információkat, az adatbázisokhoz való hozzáférés csak felgyorsítja a bűncselekmények elkövetőinek azonosítását" - mutat rá a közlemény.

A DNA szerint az egyik módosítás megtiltaná, hogy előzetes letartóztatásba helyezzék korrupcióval,  adócsalással vagy pénzmosással gyanúsított személyeket. Egy másik javaslat értelmében "gyakorlatilag kivonnák a bűncselekmények köréből a hamis tanúzást". Ez a rendelkezés a kedvezőbb jog elve alapján a jelenleg kivizsgálás alatt álló ügyeket is érintené, ugyanakkor igen megnehezítené az igazság kiderítését, ha a tanúk annak tudatában tennének vallomást, hogy hazudhatnak, mert ennek nem lesz büntetőjogi következménye.

Azt a javaslatot is kifogásolja a DNA, amely - mint állítják - ellehetetlenítené, hogy a vádlottat távollétében elítéljék, egy másik módosítás szerint pedig kiiktatnák a bizonyítási eszközök közül "a törvény betartásával készített hangfelvételeket", ami szintén megnehezítené a bűncselekmények bizonyítását - hangsúlyozza közleményében a vádhatóság.

Ambrus Izabella, RMDSZ: ezek csak javaslatok

A parlamenti különbizottság elnöke, Florin Iordache a DNA vádjaira reagálva csütörtökön csak annyit nyilatkozott a sajtónak: nem kívánja részletezni a koalíció javaslatait, de szerinte ezek mindegyike az ártatlanság vélelméről szóló uniós irányelv romániai jogrendbe ültetését szolgálja.

A testület egyik RMDSZ-es tagja, Ambrus Izabella képviselő a Maszolnak elmondta: a vitatott módosítások egyelőre csak javaslatok. A politikus emlékeztetett, hogy az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek vitája során is "történtek meglepetések" a bizottságban, több javaslatukról lemondtak a kormánypártok. Emellett, ahogy eddig is, a bizottság ülésein továbbra is részt vesz majd az ügyészség képviselője is – tette hozzá Ambrus Izabella.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?