Borsos pénzbírságok és vendéglőbezárások karácsony előtt, Háromszéken

Óriási büntetéseket osztott az elmúlt napokban a háromszéki Élelmiszerbiztonsági Hatóság emberi fogyasztásra alkalmatlan élelmiszerek forgalmazása, nem megfelelő higiéniai körülmények és ismeretlen eredetű élelmiszertermékek forgalmazása miatt. Egy vendéglőt végleg bezártak, másik kettőnek átmenetileg felfüggesztették a működési engedélyét, számolt be Sikó Barabási Sándor.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági igazgatóság vezetője szerint az év utolsó heteiben több ellenőrző csoport keresi fel az élelmiszergyártókat, a szállítókat, illetve a szupermarketeket, kisboltokat, piacokat és vásárokat, valamint szállodákat és panziókat, mondta a főállatorvos.Hozzátette, hogy egy hét alatt több mint 80 egységet ellenőriztek, 11 pénzbírságot osztottak összesen 17 800 lej értékben. Elkoboztak 50 kilogramm terméket 1100 lej értékben, és visszavontak a boltok polcairól 4770 kilogramm emberi fogyasztásra nem alkalmas élelmiszert több mint százezer lej értékben. További 11 vállalkozás pedig kisebb kihágások miatt kapott írásos figyelmeztetést. Sikó Barabási Sándor tájékoztatása szerint két vendéglőnek ideiglenesen visszavonták a működési engedélyét egy másikat pedig végleg bezártak.

A hatóság vezetője szerint leggyakoribb kihágás, hogy olyan élelmiszer terméket árusítottak, amelyek eredete nem bizonyított, sok helyen gond volt a tárolási és higiéniai körülményekkel, a vendéglők pedig nem rendelkeztek a felszolgált ételekből vett mintával illetve volt olyan, amely hatósági engedély nélkül működött. A razziák január közepéig tartanak, hívta fel az érintettek figyelmét Sikó Barabási Sándor. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?