Ennyi elítélt szabadult egy hónap alatt a „mini-amnesztiával”

A büntetés-végrehajtási jogorvoslati törvény hatályba lépésétől számított első hónapban összesen 1200 elítélt szabadult a börtönökből.

Ezt az adatot a büntetés-végrehajtásban dolgozók szakszervezeti szövetsége közölte csütörtökön, cáfolva Tudorel Toader igazságügyi miniszternek a parlamentben hétfőn tett kijelentéseit, miszerint eddig 650 elítéltet helyeztek szabadlábra a „mini-amnesztiával”.

A szakszervezeti szövetség felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a hivatalos statisztikák szerint a feltételesen szabadult elítéltek 80 százaléka ismét valamilyen bűncselekményt követ el szabadulása első évében. Ez azt jelentheti, hogy a következő egy évben 5000-rel több bűncselekményre lehet számítani az országban, mert további 8000 elítéltet helyeznek szabadlábra a jogorvoslati törvény alapján.

Tudorel Toader igazságügyi miniszter csütörtökön reagált a szakszervezet állásfoglalására. A tárcavezető fenntartotta, hogy az 1200 elítélt szabadlábra helyezéséről szóló adat téves, valójában 700 rabot engedtek ki a börtönből eddig a „mini-amnesztiával”.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?