Újabb Wizz Air-es és egy Blue Air-es átverés is terjed Facebookon

A Facebookot a hét elején elárasztó Wizz Air-es átverés után egy újabb hamis weboldal terjed a közösségi oldalon, amely a légitársaság nevében ingyen repülőjegyeket ígér. Megjelent a héten egy Blue Air-es átverés is – figyelmeztet Facebook-oldalán a kiberbiztonsági eseménykezelő központ (CERT).

A hamis weboldal ezúttal azoknak ígér ingyen jegyeket, akik kitöltik a Wizz Air szolgáltatásainak minőségével kapcsolatos kérdőívet. Az állítólagos ingyenes jegy igényléséhez szükséges kód letöltésének feltétele, hogy a linket a felhasználó megossza a Facebook-oldalán.

Ha ez megtörtént, a felhasználónak a kód letöltése helyett újabb feladatot kell teljesítenie: regisztrálnia kell egy weboldalra (Scribd), amelynek szolgáltatásaiban egy időre ingyen részesülhet. A regisztráláshoz azonban meg kell adnia az email címét, a jelszavát, majd a bankkártyája adatait.

Ha ezt a lépést is megtette, a felhasználó számíthat arra, hogy pénz tűnik el a számlájáról. A CERT figyelmeztetett, hogy jelenleg a Facebookon terjed egy másik átverés is, amellyel a Blue Air nevében ígérnek ingyen jegyeket az adathalászok. 

A kormányzati intézmény közlése szerint aki belesétált a csapdába, a következőket kell tennie:

  • Értesítse a bankját arról, hogy illetékteleneknek kiadta a bankkártya adatait
  • Változtassa meg az email- és a Facebook-jelszavát
  • Törölje a Facebook-oldaláról a hamis hirdetést

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?