Hivatalos: rengeteg romániai bedőlt a Wizz Air-es átverésnek

A bukaresti kiberbiztonsági eseménykezelő központ (CERT) adatai szerint nagyon sok romániai Facebook-felhasználó engedett a csábításnak, és rákattintott egy hamis weboldalra ingyen Wizz Air repülőjegyek reményében.

Az átvert romániaiak egészen pontos száma nem ismert, de a hamis hirdetést szerda estig több mint 19 ezren osztották meg, s közülük sokan nem csak a jelszavukat, de a bankkártya adataikat is kiszolgáltatták a csalóknak.

Mint írtuk, az adathalászok által létrehozott weboldal a Wizz Air nevében azt írta: az ingyen jegyeket egy kérdőív kitöltése után lehet megszerezni, és meg kell adni a bankkártya adatait is. Ha a felhasználó rákattintott, csak úgy tölthette le az állítólagos elnyert jegyekről szóló kupont, ha előbb megosztotta az oldalt Facebookon „Köszönöm #Wizzair!”szöveggel.

A CERT szerda este közölte: nem ez az első eset, hogy légitársaságok nevében próbálják adathalászok ellopni romániai Facebook-felhasználók adatait, korábban ingyen Blue Air és Tarom repülőjegyeket is ígértek.

A kormányzati intézmény közlése szerint aki belesétált a csapdába, a következőket kell tennie:

  • Értesítse a bankját arról, hogy illetékteleneknek kiadta a bankkártya adatait
  • Változtassa meg az email- és a Facebook-jelszavát
  • Törölje a Facebook-oldaláról a hamis hirdetést

Kapcsolódók

Kimaradt?