A nyugdíjemelés miatt kisebb a fűtéstámogatás

Rosszul járnak egyes nyugdíjasok, akiknek a februártól megnövekedett nyugdíj miatt újraszámítják a fűtéstámogatás mértékét – tájékoztatta lapunkat Tankó Vilmos.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat szociális irodájának vezetője elmondta, hogy a nyugdíjasok ezekben a napokban kapják meg a megemelt járulékokat, és az új nyugdíjszelvénnyel öt napon belül jelentkezniük kell a szociális igazgatóság székhelyén, hogy számítsák újra a fűtéstámogatás értékét. Lesznek, akik elveszítik a teljes fűtéstámogatást, másoknak pedig csökkenhet a szubvenció értéke, mondta Tankó, aki szerint például a 600 lejes nyugdíjak esetében az érintetteknek megszűnik a fűtéstámogatásra való jogosultságuk, hiszen a négypontos nyugdíjemelés 24 lejt jelent, viszont 615 lej lehet a legmagasabb havi jövedelem, amiért még jár a szubvenció.futes

Számítások szerint az alacsony nyugdíjjal rendelkezők se járnak jól, hiszen például egy 350 lejes nyugdíj esetében az emelés 14 lejre rúg, viszont az illetőnek 27 lejjel kell többet fizetnie a fűtésszámlára. Tankó Vilmos szerint Sepsiszentgyörgyön 3000 család igényelt fűtéstámogatást, 60 százalékuk nyugdíjas.

Az önkormányzat szociális irodájának dolgozói 1800 fűtéspótlékot igénylő családot látogatnak meg ellenőrzés céljából. Tankó szerint már elkezdték az ellenőrzéseket, ugyanis a pénzügyi igazgatóság nyilvántartásából kiderül, kinek hány ingatlana, gépkocsija, vagy egyéb olyan vagyona van, amely kizáró jellegű a fűtéspótlás odaítélésekor.

Kimaradt?