banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Elfogadták a Patriot rakétavédelmi rendszer beszerzéséről szóló törvénytervezetet

Hét Patriot típusú rakétavédelmi üteg beszerzéséről szóló törvénytervezetet fogadott el szerdai ülésén a kormány – írja az MTI.

A jogszabály, ha a parlament is megerősíti majd, felhatalmazza a védelmi minisztériumot, hogy még 2017-ben megkösse az első üteg megvásárlásáról szóló szerződést az Egyesült Államok kormányával, áfa nélkül 765 millió dollár értékben.Forrás: Raytheon

A 3,9 milliárd dolláros keretösszegért beszerzendő hét Patriot rakétaüteg közül négy a légierőhöz, három pedig a szárazföldi csapatokhoz kerül. A vételár a szükséges szállítóeszközöket, lövegeket, karbantartási felszereléseket, valamint a kezelőszemélyzet kiképzésének költségét is fedezi.

A törvénytervezet leszögezi: Románia alapvető biztonsági érdeke a szárazföldi telepítésű légelhárítási képességek fejlesztése, a Patriot-rendszerek beszerzése pedig az ország és térség biztonságának megerősítése mellett a Románia és Egyesült Államok közötti stratégiai partnerség megszilárdítását is szolgálja.

A Patriot rendszer működését, valamint Románia előnyeit és hátrányait egy vásárlás esetén itt elemeztük. 

Bukaresti tervek szerint a parlament sürgősségi eljárással fogja megszavazni a törvénytervezetet, mert különben nem tudná tartani azt a vállalását, hogy már ettől az évtől kezdődően a GDP két százalékát, több mint hárommilliárd eurót fordít védelmi kiadásokra.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?