Pénzlenyúlás az egészségbiztosítónál: további személyeket vettek őrizetbe

A bukaresti ítélőtábla két személy őrizetbe vételéről döntött a bukaresti egészségbiztosító fiktív törlesztéseinek ügyében, további 8 személyt háziőrizetbe helyeztek. 

A bíróság döntése értelmében Iuliana Gheorghet és Bujor Rudeanut, a Pusa - Medical Care kft. képviselőjét őrizetbe vették. Háziőrizetbe helyezték a következő személyeket: Adriana Rosmenteniuc, Eugeniu Vulpe, Adriana Caraculacu, Florina Jeni Bărbălău, Violeta Loredana Ciocâlteu, Anişoara Durmac, Crina Elena Constantinescu és Adela Gabriela Miculescu.  További hat személy Adnan Al Aloul, Nicoleta Nicu, Marijuana Ispas, Sile Miclescu, Elena Glăvan és Leontin Glăvan ellen hatósági felügyelet mellett indult kivizsgálás. 

Az ítélet nem jogerős. 

A pénzlenyúlásban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) volt elnökét, Marian Burcea is részt vett. Őt az emberéleteket is veszélyeztetett korrupciós cselekedeteivel szeptemberben tartóztatták be. Marian Burcea a korrupcióellenes ügyészség (DNA) gyanúja szerint fiktív egészségügyi szolgáltatások illegális elszámolásában vállalt bűnrészességet. Marian Burceát, a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár (CASMB) elnökét, Ovidiu Munteanut és az intézmény igazgatóját, Ion-Răzvan Geambaşut más, magas beosztású alkalmazottakkal együtt szervezett bűnözői csoport létrehozásával és befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják.

Ugyanakkor a két intézmény több alkalmazottja ellen is vizsgálódik a DNA, akiket azzal gyanúsít, hogy folytatólagosan vállaltak csalásban való bűnrészességet, bűnözői csoportban vettek részt, adatokat hamisítottak meg, és nem nyilvános adatokat szolgáltattak ki illetéktelen személyeknek. Folytatólagosan elkövetett csalás gyanúja miatt cégek, egészségügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok képviselői, valamint egy ügyvéd ellen is vizsgálatot indított a DNA.

A vádhatóság szerint a 14 gyanúsított 13 189 553 lejjel, azaz körülbelül hárommillió euróval károsította meg a CASMB-t 2016 januárja és 2017 augusztusa között, egyebek között úgy, hogy otthoni beteggondozással járó költségeket térítettek meg a Bukaresti Egészségbiztosítási Pénztár kasszájából fiktív pácienseknek, hamisított beteglapok alapján. A törvénytelenségre a CASMB alkalmazottainak bevonásával, a CASMB és a CNAS egyes vezetőinek védelme alatt kerülhetett sor.

A gyanúsítottak tettei nem csak a korrupció, de embertelenségük miatt is felháborítóak. A DNA szerint arra is volt példa, hogy a fiktív dossziékat előnyben részesítették azon betegekéhez képest, akiknek valóban otthoni beteggondozásra volt szükségük. Az ügyről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?