Használt mentőautókat kapott több Hargita megyei település

Használt mentőautókkal gazdagodott tizenegy Hargita megyei település a Hargita Megyei Mentőszolgálat jóvoltából. Az egykor még a Magyar Országos Mentőszolgálattól kapott, most továbbadott autókat saját célra használhatják a helyi önkéntes tűzoltó-alakulatok.

Tizenegy település összesen tizenhárom autóval gazdagodik, hétfőn délután az első öt kocsit adták át a Hargita Megyei Mentőszolgálat székhelyén. Toyota és Mercedes típusú autókról van szó, amelyeket elsőként Siménfalva, Kápolnásfalu, Gyergyóújfalu, Gyergyóalfalu és Gyergyószárhegy önkéntes tűzoltói és az őket elkísérő polgármesterek vették át. További használt mentőautókat kap Bögöz község, összesen hármat, míg Székelyszentkirály, Székelykeresztúr, Csíkmadaras, Ajnád és Csíkszentkirály egy-egy autót.

Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat elnöke elmondta, hogy az autók egy részét még 1999-ben kapták Magyarországról, a másik részüket pedig 2005-ben, az Udvarhelyszéket érintő árvíz után. Mielőtt átadták volna az autókat, minden mentéshez használt eszközt eltávolítottak belőlük, kivéve a szirénákat. Az önkéntes tűzoltó egyesületek úgy alakítják át a járműveket, hogy nekik minél jobban megfeleljen.

„Megkaptuk nem rég a minisztériumi jóváhagyást, hogy továbbadhassuk az autókat. Mi pedig örülünk annak, hogy a teljesen jó állapotban lévő autók nem a roncstelepre kerülnek, hanem mi is hozzájárulhatunk az önkéntesek katasztrófamegelőző munkájához. Azt kívánom, hogy minél kevesebb alkalommal kelljen használniuk ezeket” – mondta az ünnepélyes átadón a mentőszolgálat vezetője.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy gördülékenyen zajlott az átadás adminisztratív része. A megyeitanács-elnök szerint s nehéz gazdasági évben, amikor a legtöbb önkormányzat anyagi gondokkal küszködik, most sokat jelent az adomány.

„Olyan csapatok kapják ezeket az autókat, akik jól teljesítenek, és a községhatárokon kívül is lehet számítani a segítségükre. És ne feledjük el, hogy az önkormányzatok támogatására is nagy szükség van ebben. Remélem, hogy az egészségügyi és a belügyminiszter is felfigyel arra, hogy mi történik itt, Hargita megyében” – jelentette ki Borboly Csaba.

Stelian Cimpoeşu ezredes, a Hargita Megye Olt Készenléti Felügyelőség vezetője is jelen volt az átadáson, és külön üdvözölte a kezdeményezést. Mint mondta, az önkéntes tűzoltók munkája meghatározó, hiszen ők azok, akik rendszerint elsőként a katasztrófa helyszínére kiérkeznek. Hozzátette, reméli, hogy nagy hasznát veszik a járműveknek.

Ezután az öt település polgármestere is megköszönte az autókat, mindannyian elmondták, hogy nagy segítséget jelentenek a községeknek az utók. Terveik szerint átalakítják őket, tömlők kerülnek beléjük, további ülések stb. Főként olyan esetekben használnák, amikor nagy tűzoltóautóval nehéz megközelíteni a katasztrófa helyszínét.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?