FRISSÍTVE - Tízezrek tiltakoztak az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek ellen

FRISSÍTVE: Több ezren vonultak utcára Bukarestben ország nagyobb városaiban az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek ellen tiltakozva.

A fővárosban, a kormánypalota előtti téren összegyűlt, zászlókkal, dobokkal és vuvuzelákkal felszerelt tömeg PSD-ellenes jelszavakat skandált és táblákat tartott a magasba, többek között ilyen felirattal: "PSD - a vörös pestis", "Független igazságszolgáltatást akarunk!", "Ostrom alatt áll a demokrácia", Előrehozott választásokat!"

A tüntetők 19 órakor elindultak a parlament épülete felé. A tiltakozásra való mozgósítás a Facebookon zajlott. A felhívás szerint a törvénycsomag elfogadása katasztrofális következményekkel járna Romániára és lakosaira nézve.

„Búcsút mondhatunk a független igazságszolgáltatásnak. Nem vagyunk magunkra az e törvények elleni harcban. A bíráktól és ügyészektől kezdve az Európai Bizottság elnökségéig mindenki a jogszabály-tervezetek ellen foglalt állást. Itt az idő, hogy valamennyien tegyünk az ügy érdekében, ne legitimáljuk a korruptaknak az igazságszolgáltatás ellenőrzés alá vonására irányuló kísérletét" - olvasható a Nem akarunk tolvaj nemzet lenni mottójú felvonulást népszerűsítő Facebook-oldalon.

Kolozsvár központjában több mint háromezren gyűltek össze. A tüntetők zászlókat lengetnek, PSD-ellenes rigmusokat skandálnak és Tudorel Toader igazságügyi miniszter lemondását követelik.

Nagyszebenben több mint kétezren vonultak utcára, Brassóban több mint ezren, Temesváron több mint hétszázan tüntetnek. Több százan tiltakoznak Ploieşti-en, Iaşi-ban és Besztercén is.

FRISSÍTVE: Több mint 12 ezren tüntettek Bukarestben

Több mint 12 ezresre duzzadt a Bukarestben felvonuló, tüntető tömeg. A tiltakozók a Victoriei téren gyülekeztek vasárnap este, onnan elindultak a parlament épülete felé. A csendőrség adatai szerint több mint 12 ezren vonultak utcára. 

A felvonuló tüntetők az Egyetem téren elénekelték a román himnuszt, és megemlékeztek az 1989-es forradalom hőseiről. A tömeg PSD-ellenes rigmusokat skandál, Liviu Dragnea PSD- és képviselőházi elnök, Călin Popescu-Tăriceanu ALDE- és szenátusi elnök, Tudorel Toader igazságügyi miniszter, Carmen Dan belügyminiszter és Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter lemondását követeli. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?