Időközi önkormányzati választásokat tartanak vasárnap 17 településen

Időközi önkormányzati választásokat tartanak vasárnap az ország 13 megyéjében. 16 településen polgármestert, egy községben helyi tanácsot választanak. Öt erdélyi terlepülés is van közöttük.

Polgármester-választásra kerül sor a Hunyad megyei Déván, az Arad megyei Bokszegen, a Kolozs megyei Harasztoson, a Temes megyei Kőcsén, a Szeben megyei Bürkösön, továbbá a Botoşani megyei Nicşeni-en, a Konstanca megyei Pantelimonban és Bărăganuban, a Gorj megyei Teleşti-en, a Iaşi megyei Balşon, a Suceava megyei Drăgoieşti-en, a Teleorman megyei Cervenián, Poieni-en és Salcián, a Vaslui megyei Oşeşti-en és a Vâlcea megyei Vlădeşti-en. Ugyanakkor a Konstanca megyei Mereni községben helyi tanácsot választ a lakosság. 

Déva város polgármesteri tisztsége azt követően üresedett meg, hogy a Román Szociális Párt (PSRO) színeiben megválasztott Mircia Munteant jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés és ittas vezetés miatt. A következő jelöltek szállnak versenybe a tisztségért: Petru Mărginean (Szociáldemokrata Párt), Ioan Ovidiu Popa (Liberálisok és Demokraták Szövetsége), Florin Nicolae Oancea (Nemzeti Liberális Párt), Ioan Vasile Iovan (Népi Mozgalom Párt), Francisco Lucian Davidoni (Mentsétek meg Románit szövetség), Ioan Brânduşe (Romániai Szocialista Párt), valamint három független jelölt, Velu Adrian Căluşer, Marius Vasile Blendea és Eduard Cristoi.

Az időközi választások költségei összesen 4,368 millió lejre rúgnak, az összeget a kormány tartalékalapjából biztosítják.

A választási kampány október 22-én kezdődött, és november 4-én reggel 7 órakor zárult. 

Kapcsolódók

Kimaradt?