Hivatali visszaélés: az RMDSZ 100 000 lejes összeghatárt javasol

Külön törvénybe foglalja az igazságügyi minisztérium a hivatali visszaélés és a szolgálati hanyagság bűncselekményével kapcsolatos szabályozást, ezért nem fogalmazott meg állásfoglalást ebben a témában - nyilatkozta szerdán Mariana Moţ államtitkár az igazságügyi kérdésekkel foglalkozó parlamenti különbizottság ülésén.

A Szociáldemokrata Pártot (PSD) képviselő Florin Iordache vezette parlamenti bizottság azokról a javaslatokról tárgyalt szerdán, amelyeket a törvényhozók és a szakmai szervezetek, intézmények terjesztettek elő annak érdekében, hogy összhangba hozzák a büntető törvénykönyvet és a büntetőeljárási törvényt az alkotmánybíróság korábbi döntéseivel.

A hivatali visszaélés és a szolgálati hanyagság bűncselekménye kapcsán Mariana Moţ igazságügyi államtitkár azt mondta, az ezekkel kapcsolatos szabályozást külön törvénybe tervezi foglalni a szaktárca, ezért nem nyújtott be javaslatot a témában.

Florin Iordache bizottsági elnök hangsúlyozta, a Btk. erre vonatkozó, 297-es cikkelyét mielőbb rendezni kell, hogy megfeleljen mind az alkotmánybíróság döntéseinek, mind a nemzetközi egyezményekbe foglaltaknak.

A 297-es cikkely módosítására az RMDSZ, az USR és a PMP nyújtott be javaslatokat. Az RMDSZ legalább 100 ezer lejes károkozáshoz kötné a hivatali visszaélés bűncselekménnyé minősítését, és hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztést vagy pénzbüntetést róna ki érte.

Az USR és a PMP szerint nem kell összeghatárhoz kötni a hivatali visszaélést, az USR azonban megjegyzi, hogy "mellékváltozatként" az 1 000 lejes alsó határt javasolja.

Kapcsolódók

Kimaradt?