Nagyobb lehet a juttatásuk a korkedvezményesen nyugdíjba vonult személyeknek

Megszavazta a képviselőház kedden a nyugdíjtörvény módosítását, amelynek értelmében az állami juttatás újraszámolását kérhetik a 2011–2016 között korkedvezményesen nyugdíjba vonult személyek. 

 „Egy olyan problémát sikerült a képviselőházban orvosolnunk, amelyet a gazdasági válság okozott. Az akkor bevezetett megszorító intézkedések jelentősen érintették azokat a személyeket, akik a korkedvezményes nyugdíjazást választották 2011. január 1-je és 2016 júliusa között. Tekintettel az akkori gazdasági helyzetre, a kormány előző évekhez képest módosította ezen személyek előrehozott nyugdíjainak értékszámítási  képletét, ezzel csökkentette is egyben a korkedvezményes nyugdíjakat. Részben sikerült javítani ezen a helyzeten 2016-ban, amikor módosult a nyugdíjtörvény erre vonatkozó fejezete, ellenben visszamenőlegesen ezt nem alkalmazhatták. A kedden megszavazott törvény lehetőséget teremt arra, hogy az érintettek, az előre hozott nyugdíjuk újraszámolását kérjék visszamenőleg is az említett időszakra” – mutatott rá Csép Éva Andrea, az RMDSZ Maros megyei parlamenti képviselője azt követően, hogy a képviselőház döntőházként szavazott a nyugdíjtörvény módosításról.

Hozzátette, hogy az újonnan elfogadott módosítás előírásai csak akkor alkalmazhatóak, ha az érintett maga kérvényezi a nyugdíj újraszámolását. „Amennyiben ez megtörtént, akkor az újraszámolt összeget már a következő hónapban folyósítja a területi nyugdíjpénztár” – ismertette a törvény technikai részleteit a képviselő.

Csép Éva Andrea emlékeztetett arra is, hogy a korkedvezményes nyugdíjrendszer intézményére vonatkozó jogszabályt az RMDSZ képviselői dolgozták ki először Romániában 1995-ben, és azóta is a szövetség figyelemmel követi ennek a rendszernek a problémamentes működését, és módosító javaslatokat dolgoz ki hatékonyságának növelésére.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?