Miért kellett meghalnia egy 21 éves fiatalembernek a Beresztelke melletti erdőben?

Megpróbáltunk utánajárni annak, hogy miért oltották ki a rendőrök vasárnap egy 21 éves, falopással gyanúsított fiatalembernek az életét a Maros megyei Beresztelke melletti erdőben. A rendőrséget, az ügyészséget, a marosvásárhelyi sürgősség ügyeletes orvosát és a község alpolgármesterét kerestük meg az ügyben.

Hozzátartozói szerint három kiskorú szeme láttára lőtték főbe a rendőrök vasárnap a falopással gyanúsított szászrégeni fiatalembert. A gyermekek azt állítják, hogy a Levente keresztnevű férfi nem tanúsított ellenállást, amikor a Beresztelke melletti erdőben razziázó hatóságiak kérdőre vonták. Elmenekülni sem próbált, és a rendőrökre sem támadt rá.

A PRO TV a főbelőtt fiatalember nagybátyját, apját és anyját is megszólaltatta az ügyben. A nagybátyja elmondta, Levente a három unokaöccsével (10 és 14 év közötti gyermekek) lovasszekérrel ment ki az erdőbe száraz gallyakat szedni. A férfi szerint az erdész is tudta, hogy nem lopni akarnak, csak a lehullott fát összeszedni. Levente apja pedig sírással küszködve mondta el, hogy a fiát a gyerekek szeme láttára lőtték fejbe a szekér mellett.

A hozzátartozók állításai nagyjából egybevágnak az áldozat egyik barátjának a nyilatkozataival. A férfi a Zi-de-zi.ro marosvásárhelyi hírportálnak elmondta, a közelben tartózkodott, amikor Leventét főbe lőtték. Beszámolója szerint Leventét nem három, hanem csak egy gyermek kísérte el az erdőbe száraz ágakat gyűjteni, hogy ezekkel fűtsék télen a házaikat.

Ez a férfi azt állítja: a rendőrök nem figyelmeztettek, hanem egyenesen a fiatalember fejére céloztak, amikor pedig látták, hogy az áldozat meghalt, elmenekültek az erdőből. Hozzátette: főbelőtt társát a jelen lévő gyermekkel együtt tették fel a szekérre, és vitték ki az erdőből. Úgy értékelte: a társát kivégezték. Egyébként Levente életkorát tévesen adta meg, mert azt nyilatkozta, hogy a barátja 25 éves volt.

Mit mond a sürgősségen ügyeletet ellátó orvos?

A főbelőtt fiatalember családja most igazságot követel, az igazságot azonban egyelőre homály fedi. Egyelőre csak az a biztos, hogy a halálát a koponyáján áthatoló golyó okozta. Ezt megerősítette a Maszolnak az az orvos is, aki ügyeletes volt, amikor Leventét a marosvásárhelyi sürgősségre szállították.

Dr. Bartos Apor elmondta, a fiatalember kómában, lélegeztető gépen került be hozzájuk, a feje pedig be volt kötözve, így a sebeit nem látta. A sérült csak annyi időt töltött ott, amíg tomográfos vizsgálat készült a koponyájáról. A felvételeket megnézte egy idegsebész, majd felküldték a műtőbe.

„Annyit tudok, hogy a golyó teljesen áthatolt a koponyáján, az egyik felén bement, a másikon kijött. A koponya hátulján, illetve egyik oldalán volt egy-egy seb. De azt nem tudnám megmondani, hogy milyen irányból hatolt be a lövedék a koponyájába” – mondta a Maszolnak az orvos.

Mit mondanak a hatóságok?

Mivel az ügyészség vizsgálja a halálesetet, a Maros megyei rendőrség szóvivője nem szolgálhatott részletekkel az ügyről. Andreea Pop korábban azt nyilatkozta, a hatóságokat vasárnap a 112-es segélyhívó számon értesítették arról, hogy fatolvajok garázdálkodnak a község szélén lévő erdőben.

Rendőrökből és erdőfelügyelőkből álló csoport vonult ki a helyszínre. A szóvivő tájékoztatása szerint mindössze egyetlen személyt értek tetten, amint lopja a fát. A férfi a rendőrök felszólítására nem állt meg, ezért rálőttek. A szóvivő arról nem nyilatkozott, hogy eldördült-e figyelmeztető lövés, mielőtt a rendőrök halálos sebet ejtettek a fatolvajon.

Szerettük volna megtudni az ügyet vizsgáló Maros megyei törvényszéki ügyészségtől, hogy milyen információik vannak eddig a halálesetről, de Gheorghe Costea főügyész érdeklődésünket udvariasan azzal hárította el, hogy mivel nincs akkreditációnk, nem áll módjában részletekkel szolgálni az ügyről. 

A vádhatóság korábban kiadott egy szűkszavú közleményt a történtekről, amely szerint a rendőrök "egy csoport roma etnikumú személyt" értek tetten falopáson. "Előállításuk és azonosításuk érdekében a rendőrök kénytelenek voltak használni a szolgálati fegyverüket" - olvasható a Zi-de-zi portál által idézett közleményben.

Mit mond az alpolgármester?

Portálunk megkereste az ügyben Beresztelek alpolgármesterét is. Demény Árpád elmondta, a történtek részleteit maga sem ismeri, de úgy tudja, hogy vasárnap délután a rendőrök és erdőőrök mellett a marosvásárhelyi csendőrök és a különleges bevetési egység „maszkosai” is megjelentek a község melletti erdőben. Az alpolgármester tudomása szerint a hatóságiakat az erdőpásztorok értesítették egy újabb falopásos esetről.

Demény Árpád elmondta, azt nem tudja, hogy a főbelőtt fiatalember valóban csak lehullott gallyakat gyűjtött-e, ahogy a hozzátartozók állítják, de azt fenntartja: a közigazgatásilag Szászrégenhez tartozó Abafáján élő roma közösség tagjai rendszeresen lopják a fát a községhez közeli erdőből. E közösség tagja volt a főbelőtt fiatalember is.

„Az abafáji cigányok a környező falvak udvaraiba is bemennek lopni, kiszedik a terményt a földből, az emberek pedig nem mernek szembeszállni velük, mert megtámadják őket is. Még az erdőpásztorral vagy a rendőrrel is képesek szembeszállni. Veszélyes emberek ezek, senki nem mer ujjat húzni velük, mert amikor elindulnak, többen vannak és agresszívek” – mondta az elöljáró, aki úgy véli, vasárnap is valami hasonló történhetett.

Demény Árpád azt is elmondta, a bereszteleki roma közösséggel nincsenek ilyen gondok. „A falubeliek becsülik egymást, és nem lopnak egymástól, a tolvajok valamennyien Abafájáról járnak szekereikkel a rendszeres portyázásokra” – jelentette ki a Maszolnal.

Mit mond az emberjogi aktivista?

A roma közösséget ért jogsérelmek ügyében korábban többször felszólaló Koreck Mária, a marosvásárhelyi Divers Alapítvány elnöke a Maszol érdeklődésére úgy fogalmazott: lehetséges, hogy a fatolvajok egyik-másik csoportjának erőszakossága indokolttá teszi a rendőrségi beavatkozást, de akkor sem megengedett a fegyverhasználat, hiszen az veszélyes lehet másokra is, ráadásul még gyerekek is voltak a helyszínen.

Koreck szerint tény, hogy ősszel megszaporodnak a falopások, ám ennek gyökere egy társadalmi probléma, amit nem lőfegyverekkel kellene kezelni. „Ezek az emberek ugyanis azért kényszerülnek erre, mert hideg van, és nincs mivel fűteniük – hangsúlyozta az emberjogi aktivista.

A Divers Alapítvány elnöke ugyanakkor megjegyezte: az ügyészségnek nem kellene megneveznie az elkövetők etnikai hovatartozását, mert ez nem releváns az esetleges bűncselekmény szempontjából.

Kapcsolódók

Kimaradt?