Ezért is van ilyen sok autóbaleset Romániában

A romániai gépkocsivezetők 60 százaléka rendszeresen beszél a kezében tartott telefonján a kormánynál, a gyalogosok háromnegyede pedig nem fél tiloson átmenni az úton – derül ki egy országos felmérésből.

A „Légy éber a volánnál” elnevezésű közlekedésbiztonsági kampány keretében, több mint 8000 személy megkérdezésével végzett online közvélemény-kutatás szerint a sofőrök 40 százaléka szokott SMS-eket küldeni vezetés közben; 21 százalékuk ritkán, 4 százalékuk szinte minden utazáskor használja erre a célra a telefonját.

Riasztó adat, hogy a válaszadók 18 százaléka elismerte: legalább egyszer életében ittasan ült kormányhoz. Hatvan százalék pedig azt ismerte el, hogy rendszeresen beszél telefonon vezetés közben kihangosítás vagy handsfree-eszköz nélkül. Talán ennél is ijesztőbb, hogy 8 százalék bevallotta: legalább egyszer elbóbiskolt a fáradtságtól a kormánynál.

A gyalogosok sem sokkal fegyelmezettebbek az autósoknál: 70 százalékuk át szokott kelni kijelöletlen helyen úttesten (66 százalékuk ritkábban, 7 százalékuk naponta); 40 százalékuk azt is elismerte, hogy legalább egyszer életében átfutott már tilosban az úton.

A felmérést a Biztosításokat Népszerűsítő Egyesület végezte idén július és szeptember között a Román Rendőrség és a Pénzügyfelügyelet (ASF) támogatásával.

Kapcsolódók

Kimaradt?