Tizenegy osztály elvégzéséhez kötnék a jogosítvány megszerzését

A kormány hamarosan úgy készül módosítani a KRESZ-t, hogy csak a 11 osztályt végzettek szerezhessenek gépjárművezetői jogosítványt – írja a profit.ro.

Az intézkedés a 2020-ig szóló közlekedésbiztonsági stratégiába illeszkedik. A kormány által korábban már elfogadott dokumentum azokat az intézkedéseket tartalmazza, amelyekkel csökkenthető a közúti balesetek száma. Korábban a Maszol is írt arról, hogy Románia EU-s szinten vezeti a baleseti statisztikákat.

A kormány várhatóan sürgősségi rendelettel fogadja el a KRESZ-t módosító intézkedéscsomagot. Ennek része az előírás, amely 11 osztály (előkészítő plusz tíz osztály) elvégzéséhez köti a jogosítvány megszerzését. Az indoklás szerint az intézkedés révén kevesebb lesz az olyan autós a romániai közutakon, aki képtelen alaposan elsajátítani a közlekedési szabályokat.

A stratégiában foglaltak szerint kamerákkal követnék a gépjárművezetői engedélyek megszerzésére szervezett vizsgákat, az autósiskolák engedélyét pedig csak azzal a feltétellel hosszabbítsák meg, ha a tanoncoknak legalább fele sikeresen sofőrvizsgázik.

Kapcsolódók

Kimaradt?