Hiába várakoznak szerdán is a buszra nagyváradiak?

Nem tudni, szerdán járnak-e majd Nagyváradon az autóbuszok és villamosok, miután a közszállításiak kedd reggeli munkabeszüntetését követő tárgyalások nem jártak eredménnyel.

Kérdéses, hogy szerdán reggel elindul-e a váradi tömegközlekedés, nem jutottak ugyanis egyezségre a Nagyváradi Közszállítási Vállalat (OTL) dolgozói a vezetőséggel.  A vezetőség 260 lejes béremelést kínált (2019 lejről), a jegyek árát pedig 2018. január 1-től 15 lejre emelné a jelenlegi 12 lejről, az alkalmazottak azonban kitartanak a 3000 lejes bérkövetelés mellett.

Viroel Mircea Pop, az OTL igazgatója szerint ez évi 2,2 millió lejes többletköltséget jelent a vállalat költségvetésében, ami már a jegyek és bérletek árában megjelenne, számolt be az ebihoreanul.ro portál. Nagyváradon jelenleg egy két utazásra használható jegy öt lejbe, egy minden útvonalra érvényes havibérlet 70 lejbe kerül.

Az igazgató ugyanakkor elmondta: ha a tiltakozás folytatódik, szerdán kérik, hogy a Bihar megyeit törvényszék nyilvánítsa illegálisnak a sztrájkot, és rendelkezzen arról, hogy az alkalmazottak folytassák a munkát – a bértárgyalások folytatása mellett.  Szerinte az önkormányzat bármikor dönthet úgy, hogy kiszervezi a közszállítási szolgáltatást.

A tiltakozók ugyanakkor nem akarják elkezdeni a munkát, mondván, attól félnek, akkor nem veszik figyelembe követeléseiket. Állításuk szerint a vezetőség már becsapta őket, mikor kérték, hogy lépjenek vissza fizetésükért indított perektől, mondván, hogy kárpótolják őket, de ez sem történt meg,

Az igazgató azt is elmondta, hogy a keddi sztrájk miatt 210 ezer lejes vesztesége volt a vállalatnak. Állítása szerint a munkabeszüntetés lezárulta után elemzik a történteket, és megvizsgálják, meghosszabbíthatják-e közszállítási bérletek érvényességét annyi idővel, mint amennyi ideig a váradiak nem használhatták azokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?