Háromszéken sikerült beüzemelni a teljes hulladékkezelési rendszert

Háromszéken hétfőn beüzemelték az egész megyét kiszolgáló lécfalvi hulladékkezelő központot. Tíz évnyi építkezés után sikerült beindítani az integrált hulladékkezelési rendszert, vagyis teljes az értéklánc a háztartásoktól, a hulladékbegyűjtésen át a szállításon, a szelektív válogatáson és feldolgozáson át az újrahasznosításig és értékesítésig.

Hétfőn az első szemetesautó leürítette a hulladékot abba a tárolóba, amely számítások szerint 35-40 évig be tudja fogadni a háromszéki háztartások hulladékát. Kovászna megye országos szinten egyedülálló és modell értékű, hangsúlyozták a lécfalvi hulladékkezelő központ elindításán részt vevő helyi és országos hatóságok képviselői.

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei önkormányzat az országban az elsők között adta le a „tiszta környezet, gazdag vidék” nevű projektet, majd hosszas és akadályoktól sem mentes kivitelezési folyamat révén 20 millió euróból bezárták négy város: Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló régi szeméttelepeit, megépítették a Lécfalva és Maksa közti 16 hektáros területen a korszerű hulladékkezelő központot, és a kézdivásárhelyi átrakóállomást és korszerű felszereléseket, járműveket vásároltak. Hosszas közbeszerzési eljárás után sikerült a lécfalvi hulladékkezelő központ működtetőjét is megtalálni, a létesítmény működtetését az Eco Bihor nevű cég nyerte meg és 25 munkahelyet létesített.

Ez a legnagyobb beruházás, ami európai uniós alapokból valósult meg, mutatott rá Tamás Sándor. A háromszéki tanácselnök szerint az Unió 14 millió euróval finanszírozta a projektet, a román állam 3,1 millió euróval, a Kovászna megyei tanács pedig felvállalva az összes település önrészét még 2,3 millió eurót költött a beruházásra. „Most, mikor országszerte fellángoltak a szemétproblémák, nálunk helyére kerültek a dolgok”, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint a következő időszakban a meglévő rendszer fejlesztésére fognak finanszírozást találni. 

Ambrus József, a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési egyesületének (ADI-SIMD) igazgatója érdeklődésünkre elmondta: a szabályzat szerint a lécfalvi hulladéklerakóba kizárólag a háromszéki településekről begyűjtött szemetet lehet elhelyezni, tilos máshonnan befogadni hulladékot. Az igazgató ugyanakkor rámutatott, a következő időszakban rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni a szelektív válogatásra mivel Románia azt vállalta, hogy 2020-ig 50 százalékkal csökkenti a vegyes szemét mennyiséget az 1995-ös esztendőhöz képest.

Ambrus József szerint csak akkor érhetjük el, vagy közelíthetjük meg ezt az arányt, ha már a háztartásokban elkezdődik a szelektív válogatás. Ez a lakosságnak érdeke, hiszen csak így kerülhető el, hogy a lerakásra számított büntető illetékek miatt megemelkedjen a szemétszállítás költsége. Mint ismert, a régi szeméttelepek bezárását követően egy ideje a háromszékiek hulladékát Brassóba szállítják, hétfőtől viszont mindez a lécfalvi lerakóba kerül, igaz, hogy valamivel magasabb áron. A Kovászna megye legtöbb településének hulladékát begyűjtő Tega köztisztasági vállalat a brassói magán hulladéklerakóba tonnánként 65 lejes árat kellett fizessen, a lécfalvi hulladéklerakóban viszont tonnánként 77 lej a lerakási ár. Ambrus József szerint a köztisztasági vállalat várhatóan a szállítási költségeken és a túlóra díjon tudja megspórolni a lerakás többlet költségét.

Laurențiu Adrian Neculescu, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára hétfőn a lécfalvi lerakó beüzemelésekor rámutatott:  a szaktárca nagyon várta már a háromszéki rendszer beindítását, amely bizonyítja, hogy lehet rendezni a hulladék problémáját. Sok ellenpélda van az országban, hiszen sok helyen még a régi szeméttelepek bezárásáig sem jutottak el, mondta az államtitkár. Szép Róbert a környezetvédelmi őrség országos főfelügyelő helyettese is arra mutatott rá, hogy Kovászna megye az egyetlen ahol mától működik a teljes hulladékkezelési rendszer. Háromszék más megyéknek mutat jó példát tette hozzá, Gabriel Moiceanu a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési egyesületek országos föderációjának elnöke aki szerint az a cél, hogy az egész országban száz százalékos legyen a hulladék begyűjtés lefödöttsége és sikerüljön elérni az ország által vállalt szelektív gyűjtési arányt.

Kapcsolódók

Kimaradt?