Így döntött az ortodox egyház a kiskorú fiúkat megrontó pópa ügyében

Egy kolozsvári újság júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen - állítólag - a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele.

Cristian Pomohaci volt székelymosoni ortodox pap laikus teológusként tevékenykedhet a továbbiakban, a papságtól örökre eltiltották - erről határozott a nagyszebeni érseki konzisztórium, majd a döntést az erdélyi ortodox érsekség zsinata is jóváhagyta - derül ki az Agerpres hírügynökségnek küldött pénteki közleményből. 

A döntés értelmében Cristian Dorin Pomohaci-ot eltiltották a papi tevékenységtől, nem öltheti többé magára a papi ruhát, és nem tölthet be semmilyen egyházi tisztséget, laikus teológusként viszont szociális-filantróp, kulturális, oktatási tevékenységeket folytathat, és énekesként is tevékenykedhet - írja a közlemény. Az érseki konzisztórium döntése végleges és visszavonhatatlan, annak megfellebbezésére nincs lehetőség.

„Az érseki konzisztórium úgy ítélte meg, hogy a papi megbízatás, annak morális, dogmatikus és kanonikus követelményeivel együtt, túl nehéz feladat Cristian Dorin Pomohaci számára. Ezért az egyházon kívüli teljes szabad megnyilvánulás lehetővé tétele és peres ügyeinek megoldása - az egyház beavatása nélkül - érdekében az érseki konzisztórium mentesítette a papsággal járó nagy felelősség alól, és laikus teológusként ismeri el| – írja a közlemény.

Július 28-án a gyulafehérvári ortodox érsekség egyházmegyei tanácsa is Cristian Pomohaci-nak a papságtól való eltiltása mellett döntött, lehetőséget adva a papnak arra, hogy óvja meg a döntést az erdélyi érsekségen.

Egy kolozsvári újság júniusban tette közzé azt a hangfelvételt, amelyen - állítólag - a népdalénekesként is ismertté vált Cristian Pomohaci hallható, amint éppen pénzt ajánl fel egy kiskorú fiúnak, hogy az cserében szexuális kapcsolatot létesítsen vele. A pópa ellen a marosvásárhelyi ügyészség is vizsgálatot indított kiskorúak szexuális kizsákmányolás céljából történő toborzásának gyanújával. Július 19-én az ügyet átvette a legfőbb ügyészség. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?