Kövesi akadályozta az ellenőrző testület tevékenységét – vagy mégsem?

Az Igazságszolgáltatási Felügyelet (IJ) jelentése szerint Laura Codruţa Kövesi főügyész akadályozta a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) zajló ellenőrzéseket, mivel nem akarta a rendelkezésükre bocsátani a Mihaiela Iorga Moraru ügyész által kezelt iratcsomókat. A testület következtetéseivel azonban nemcsak DNA, hanem az ellenőrzést végző csoport három tagja sem ért egyet.

Az Agepres hírügynökség birtokában lévő jelentés szerint Kövesi először megtagadta a korábbi beosztottja, Moraru Iorga Mihaiela által vizsgált ügyek bemutatását, majd azt sugallta, hogy az Igazságszolgáltatási Felügyelet ellenőrei hanyagul ellenőrizték ezeket a dokumentumokat. Emellett a DNA képviselői késlekedtek feladataik elvégzésével, „abból az egyértelmű célból, hogy kivonják az ellenőrzés alól azokat az iratcsomókat, amelyek egy bizonyos ügyész feladatkörébe tartoztak", ráadásul nem indokolták meg, miért nem hajlandók a Moraru Iorga Mihaielához tartozó dossziékat az ellenőrző testület rendelkezésére bocsátani.

A jelentés végső következtetéseivel teljes mértékben egyetértett Mihaela Hitruc, Monica Pleşea és Sanda Mateş ügyész, viszont az ellenőrzőcsoport koordinátora, Elena Rădescu, valamint két másik tagja - Cornelia Prisăcariu és Mihaela Focică - különvéleményt fogalmaztak meg. Ennek értelmében a DNA főügyésze nem fogalmazott meg kimondott elutasítást a kért dokumentumok bemutatására vonatkozóan.

A jelentés végkonklúzióit a DNA is kétségbe vonta, azt állítva, hogy az ellenőrző bizottság minden igénylésére írásbeli választ adtak. Így Mihaela Hitruc felügyelőnek is írásban válaszoltak arra a kérésére, hogy bocsássák rendelkezésére Mihaiela Iorga Moraru iratcsomóit; e szerint a kért dossziék leltározás alatt álltak. A DNA szerint az intézmény semmiben nem akadályozta az ellenőrző csoport munkáját.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?