Súlyos háziorvoshiány körvonalazódik Háromszéken

A Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság elemzése szerint a háziorvosok több mint fele betöltötte a 60. életévét, így a következő években nyugdíjba vonulnak. A kérdés az, hogy lesz-e aki átvegye a praxisukat.

A Kovászna megyei közegészségügyi igazgatóság honlapján közzétett elemzés szerint jelenleg 100 háziorvos látja el a háromszékieket, közülük 55-en városokon, 45-en falvakon rendelnek. Egy háromszéki háziorvosnak átlagban 2100 páciensből álló praxisa van.

Az elemzés rámutat, hogy a következő években súlyos orvoshiány alakulhat ki, hiszen magas a háziorvosok átlagéletkora. A 100 szakemberből 51-en több mint 60 évesek, illetve 21-en már elérték a nyugdíj korhatárt is. Kovászna megyében a legfiatalabb háziorvos 29 éves, a legidősebb pedig 73 éves – derül ki az igazgatóság elemzéséből.

Hozzáteszik, hogy jelenleg három községben – Nagypatakon, Málnáson és Kézdipojánban – nincs háziorvosi ellátás, a következő években pedig további 23 település maradhat orvos nélkül. A közegészségügyi igazgatóság szerint prioritásként kell kezelni a fiatal orvosok Háromszékre való vonzását, hogy legyen, aki átvegye a nyugdíjba vonulók praxisát.

Kovászna megyében jelenleg csak Baróton működik állandó háziorvosi ügyeleti központ, és Sepsiszentgyörgyön is szükség lenne az állandó ügyeletre, illetve 5-7 orvosra, hogy levegyék a terhet a kórház sürgősségi osztályáról, amely ugyancsak szakemberhiánnyal küszködik. A háromszéki mentőszolgálat két háziorvosi állást hirdetett meg, és az ide érkező szakembereknek szolgálati lakást is biztosítanak. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?