FRISSÍTVE: Hatalmas a kár – szándékos gyújtogatás okozhatott tüzet Hargita megyében

FRISSÍTVE: Gyergyóremetén és Székelyudvarhelyen is tűz ütött ki néhány perc eltéréssel csütörtök hajnalban. Remetén egy takarmányraktár, Udvarhelyen pedig egy csűr és istálló kapott lángra – közölte a Hargita Megyei Olt Készenléti felügyelőség. Gyergyóremetén feltehetően gyújtogatás történt. A készenléti felügyelőség a délutáni órákban fotókat közölt a tűzesetekről. 

Gyergyóremetéről 4 óra 44 perckor érkezett a bejelentés a megyei tűzoltóság központjába, ahonnan riasztották a gyergyószentmiklósi tűzoltókat, akik nyolcan érkeztek a helyszínre két speciális tűzoltóautóval. Amire kiérkeztek, már lángokban állt egy szénatározó, egy szerszámok tárolására használt garázs, egy gabonatározó és a fásszín. Az oltásban segítséget nyújtottak a remetei, a gyergyószárhegyi és a gyergyóditrói önként tűzoltók is, ők húszan oltották a tűzet négy autó segítségével.

A tűzben a garázs 80 négyzetméteres felületen égett el benne egy kombájnnal és egy traktorral. A lángok martalékává vált továbbá 15 tonna széna, 10 köbméter építkezésre alkalmas fa. Megrongálódott egy krumpliszedő gép, 10 elektromos motor is. A készenléti felügyelőség közleménye szerint feltehetően szándékosan gyújtották fel a raktárhelyiséget. A tűzoltók beavatkozásának köszönhetően mintegy 300 ezer lej értékben sikerült javakat kimenekíteni a tűzből, a keletkezett kár értéke körülbelül 100 ezer lej.

Udvarhelyen háziállatok is odavesztek

A gyergyóremetei tűz bejelentése után öt perccel, 4 óra 49 perckor érkezett a hívás Székelyudvarhelyről, hogy a Rózsa utcában egy csűrként és istállóként is funkcionáló épület kapott lángra.

Tíz tűzoltó két autóval érkezett a helyszínre, hogy megfékezzék a lángokat, amelyek beborították az istálló tetőszerkezetét. Bent égett két disznó, húsz nyúl és harminc szárnyas, 300 kilogramm széna, 40 kilogramm kukorica és 40 kilogramm kukoricaliszt. A tüzet feltehetően a szél által odasodort szikra vagy parázsdarab okozhatta. A keletkezett kár értéke 3500 lejre tehető – olvasható a közleményben. 

Kapcsolódók

Kimaradt?