FRISSÍTVE: A PSD nem mondatja le a korrupcióval gyanúsított minisztereit

FRISSÍTVE: A Szociáldemokrata Párt (PSD) kiáll a korrupciógyanúba keveredett Sevil Shhaideh miniszterelnök-helyettes és Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter mellett, és felkérte őket, hogy ne mondjanak le posztjukról, miután mindketten arról biztosították a PSD-t, hogy nem követtek el törvénysértést.

A PSD hétfői döntéséről a párvezetés üléséről korábban távozó Ioan Munteanu képviselőházi frakcióvezető számolt be a sajtónak. Később a két érintett is bejelentette: nem áll szándékukban lemondani kormánytagságukról. 

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken közölte, hogy eljárást kezdeményezett a kormány két tagja ellen, akiket hivatali visszaéléssel gyanúsít egy Teleorman megyei - Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök által is szívesen látogatott - horgászparadicsom önkormányzati tulajdonba juttatásának ügyében.

Liviu Dragnea pártelnök az ülés után tartott sajtóértekezletén azt állította: nem érte semmilyen kár az államot, hiszen a - Belina-tavat és egy közeli Duna-szigetet magába foglaló - vitatott terület nem magántulajdonba, hanem önkormányzati kezelésbe került. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy sajtóban megjelent állítólagos tényfeltárásra hivatkozva (egy ügyészségi vizsgálattal) "megbénítsák, destabilizálják" a kormányt.

A pártelnök szerint rendszerszintű gondok vannak a román igazságszolgáltatásban, amelyek nem fognak megváltozni attól, ha esetleg leváltják Laura Codruta Kövesit, a DNA főügyészét. Dragnea szerint azokat a hatalmukkal visszaélő ügyészeket kell felelősségre vonni, akikről bebizonyosodott, hogy megzsaroltak embereket egy-egy újabb hazug feljelentés kierőszakolása érdekében.

KORÁBBAN ÍRTUK: Hétfőn dönti el a Szociáldemokrata Párt (PSD), hogy milyen álláspontra helyezkedik a két minisztere ügyében, akik ellen bűnvádi eljárást kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az úgynevezett Belina-ügyben. Liviu Dragnea PSD-elnök szerint a DNA akciója a párt és a kormány ellen irányul. 

Mint ismert, az ügyészség pénteken indított bűnvádi eljárást a kormányban miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Sevil Shaideh regionális fejlesztési miniszter ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsítanak egy Duna-szigetre is kiterjedő horgászparadicsom (a Belina tó) önkormányzati tulajdonba juttatása ügyében. Ugyanebben az ügyben Rovana Plumb európai alapokért felelős tárca nélküli miniszter is gyanúsított, de az eljárás elkezdéséhez a DNA-nak meg kell még szereznie a képviselőház jóváhagyását.

„Államcsíny készül”

Liviu Dragnea vasárnap este kijelentette, hogy Rovana Plumb mentelmi jogának megőrzése mellett fog szavazni, amikor az ügyészség kérése a képviselőház napirendjére kerül. Szerinte ugyanis a DNA lépése durva támadás a kormány ellen. „Én vagyok a célpont. A PSD a célpont. Tăriceanu és a kormány a célpont. A parlament a célpont. De nem adjuk fel, nem hátrálunk meg. Az igazságügyi reform tervezetét el fogjuk fogadni” – jelentette ki az Antena3 hírtelevízióban.

Liviu Dragnea koalíciós társa, Călin Popescu Tăriceanu szenátusi házelnök szerint a DNA államcsínyre, a kormány megdöntésére készül. Értetlenkedett azon, hogy az ügyészséget egy Duna-parti tó sorsa foglalkoztatja. Szerinte a miniszterek elleni bűnvádi eljárások elindításával a DNA egyetlen célja elterelni a figyelmet a vádhatóságot belülről feszítő botrányoktól. „A DNA politikai rendőrségként jár el” – jelentette ki.

Victor Ponta volt PSD-elnök és kormányfő ellenben lemondásra szólította fel Liviu Dragneát a Belina-ügy fejleményei miatt. Közölte, képviselőként maga sem támogatja Rovana Plumb mentelmi jogának felfüggesztését, mert a minisztert a jelenlegi szociáldemokrata pártelnök kapzsisága áldozatának tartja.

Ponta: Dragnea lopott, és ezért felelnie kell

Ponta ugyanis azzal vádolja Dragneát, hogy a két miniszter segítségével játszotta át a saját érdekeltségébe tartozó Teldrum céghez a Belina tavat. „Aki ellop egy ekkora szeletet a közvagyonból, az nem tetszeleghet az igazságszolgáltatás áldozata szerepében, hanem felelnie kell a tetteiért” – írta a Facebook-oldalára a volt kormányfő, akinek mandátuma idején került át a Belina tó a Teleorman megyei vállalkozáshoz.

Mint ismert, a Ponta-kormány a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe adta a 45 hektáros területet, amelynek a sajtó szerint rendszeres vendége volt a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea, Teleorman megye volt önkormányzati elnöke.

A DNA szerint a Duna árterületén fekvő, a Belina tót is magába foglaló terület átadása az alkotmány, négy törvény és egy sürgősségi kormányrendelet megsértésével történt, egy ilyen döntéshez pedig törvényre, és nem kormányhatározatra lett volna szükség, amire állítólag a pénzügyminisztérium és igazságügyi minisztérium figyelmeztette is a jogszabály kezdeményezőjét.

A DNA közleménye nem említi név szerint a PSD elnökét, de a bukaresti sajtó szerint nem fér kétség ahhoz, hogy az igazi "célszemély" az ügyben Liviu Dragnea. Az ellenzéki lapok azt állítják, hogy az ő érdekeltségébe tartozik az a TelDrum nevű építkezési vállalat, amely a korrupciós ügyben szereplő Duna-menti Belina-lápvidéket bérbe vette a megyei önkormányzattól. Korábban egyébként Victor Ponta ki is jelentette: „mindenki tudja, hogy a TelDrum a Liviu Dragneaé”.

Kapcsolódók

Kimaradt?