Cseke Attila: működőképes Bihar megyei tanácsra van szükség

Az RMDSZ-nek, akárcsak Bihar megye lakóinak, az az érdeke, hogy a megyei tanács működőképes legyen – mondta pénteken Nagyváradon Cseke Attila szenátor, a Bihar megyei RMDSZ elnöke.

A politikus elmondta: szeretné azt hinni, hogy csak egy „baleset” volt, amikor szerdán a nemzeti liberális párti (PNL) tanácsosok testületileg távolmaradtak az Bihar megyei önkormányzat ülésétől, és ez nem ismétlődik meg a jövő szerdára összehívott rendes ülésen. Ha mégis megismétlődne a „baleset”, Pásztor Sándor megyei tanácselnök szeptember 29-ére, péntekre rendkívüli ülést hív össze, mert néhány, a megye számára nagyon fontos projektnek szeptember 30-án lejár a benyújtási határideje.

Szeptember 30-áig kell például benyújtani a megyei stratégiai egészségügyi projektet. A 9,4 millió eurós ROHU-pályázat keretében nagyváradi, margittai, belényesi, nagyszalontai és élesdi kórházakat szerelnék fel korszerű diagnosztikai eszközökkel, ezeket pedig, a berettyóújfalui kórházzal és a hegyimentőkkel egyetemben csatlakoztatják a telemedicina rendszerhez.

Jóvá kell hagyni egy útkorszerűsítési projekt önrészének csökkentését is. A megyei tanács önrészét 31 százalékról két százalékra csökkentették, ha ezt nem hagyja jóvá a testület, úgy 40 millió lejt kell a megyei költségvetésből kifizetni, emellett 4,3 millió lejt kapott Bihar megye a viharkárok enyhítésére, ennek elfogadásához is megyei tanácsi határozat szükséges. A megyei tanács és az annak alárendelt intézmények dolgozóinak bérezését is jóvá kell hagyni, különben október 5-én több száz ember nem kapja meg a fizetését, mondott néhány példát a megyei RMDSZ-elnök.

Cseke reméli, a liberálisok megértik, hogy a megye fejlődését nem lehet alantas politikai célokra használni. Mint arról a maszol.ro is beszámolt, szerdán a PNLs tanácsosok nem jelentek meg az ülésen, ezzel megakadályozva, hogy a szociáldemokraták új tanácstagját, Adrian Szatmarit beiktassák tisztségébe, így jelenleg a PNL-nek és a PSD–ALDE–RMDSZ koalíciónak egyaránt 17-17 tanácsosa van.

Benyújtották a parlamentbe azt a törvénykezdeményezést, melynek célja, hogy a közepes nagyságrendű adófizetők ne az adóhivatalok regionális központjaihoz, hanem a székhelyük szerinti adóhivatalhoz tartozzanak. Bihar megyében 1082 adófizetőt érint a kezdeményezés, melyet vélhetően a szenátusban tárgyalnak először, mondta Cseke Attila. A szenátor kommentálta a Népi Mozgalom Pártjának és a Szövetség Románinak a liberálisok által is támogatott törvénykezdeményezését is, mely szerint minden középületre ki kellene függeszteni egy tájékoztatást arról, van-e az adott épületnek tűzvédelmi engedélye vagy sem. Cseke Attila szerint ezzel semmit nem oldanának meg, mint mondta, inkább arra kellene koncentrálni, hogy bővítsék a tűzvédelmi szakértők  körét, illetve gondolják újra a tűzvédelmi előírásokat, amelyek jelenlegi formájának  például egy többszáz éves templom sosem fog megfelelni.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?