Feltételesen szabadlábra helyezték Gheorghe Ştefant

Gheorghe Ştefan, Piatra Neamţ volt polgármestere elhagyta szerda délután a ploieşti-i börtönt, miután a ploieşti-i törvényszék jogerősen úgy döntött, hogy feltételesen szabadlábra helyezi. 

A volt polgármestert egy gépkocsi várta a kijáratnál és semmilyen nyilatkozatot nem adott. Gheorghe Ştefan több mint egyharmadát leülte büntetésének, amelyet korrupcióért mért rá a bíróság. A törvényszék elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) keresetét, amelyben óvást emeltek az augusztus 18-i feltételes szabadon bocsátási határozat ellen. A törvényszék indoklása szerint Gheorghe Ştefan 297 napot töltött börtönben, amelyhez még hozzáadódik a 235 napos előzetes letartóztatás és még 13 nap, amit munkavégzésért írtak jóvá, ez összesen 545 nap. A törvényszék megállapította, hogy a volt polgármesternek jó magaviselete volt a börtönben és szabadon bocsátása nem jelent veszélyt a társadalomra.

A bíróság eredetileg hat év börtönbüntetésre ítélte a polgármestert a Microsoft ügyben, amit a ploieşti-i ítélőtábla három és fél évre mérsékelt, mert a polgármester tanúként együttműködött a hatóságokkal. Ugyanakkor, a bukaresti ítélőtábla jogerősen három év börtönbüntetésre ítélte Gheorghe Ştefánt, a Demokrata Liberális Párt (PDL) finanszírozásának ügyében. Utólag, a Prahova megyei törvényszék összevonta a két esetet és úgy döntött, hogy a polgármesternek a súlyosabb, három és fél éves büntetést kell letöltenie.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?