Tragikus mérleg: nyolcan haltak meg az Erdélyen végigsöprő viharban (percről percre)

A Készenléti Főfelügyelőség (IGSU) vasárnap esti mérlege szerint nyolc személy vesztette életét az Erdélyen végigsöprő ítéletidőben. A sebesültek száma 67, nagy anyagi károk keletkeztek. Cikkünk folyamatosan frissült.

23:30

ÖSSZEFOGLALÓ - Rég nem látott vihar tombolt Erdélyben

Halálos áldozatokat is követelő ítéletidő söpört végig vasárnap délután az ország nyugati részén: Temes megyében a vihar öt, Beszterce-Naszód megyében két ember halálát okozta, egy ember pedig az Arad megyei Menyházán vesztette életét az óránként száz kilométeres sebességet is meghaladó sebességű szélben. További részletek itt.

22:53

Aradon hétfőn mérik fel a károkat

Az Arad Megyei Tanács közleménye szerint hétfő reggel ül össze a megyei válságkezelő bizottság, hogy számba vegye a vasárnap délutáni vihar okozta károkat, és intézkedjen azok helyreállításáról. Sergiu Bîlcea alelnök tájékoztatása szerint vasárnap este a Gyulatő– Madarsák és a Borossebes–Menyháza útszakaszon volt nehézkes a közlekedés, de az önkormányzat és a megyei katasztróvadélemi felügyelőség embereivel folyamatosan dolgoztak az akadályok elhárításán.

Az áramszolgáltató vállalat bánsági kirendeltsége az aradi városháza sajtóosztálya révén eljuttatott közleménye szerint Arad öt kerületében összesen 45 utcában szakadt meg az áramszolgáltatás, ezenkívül a megye számos más települése maradt villamos energia nélkül. Az ENEL másodfokú készültséget rendelt el, munkásai mindent megtesznek, hogy a leghamarabb visszaállítsák az áramszolgáltatást. (Pataky Lehel Zsolt)

22:20

Hatalmas károk keletkeztek

Mihai Tudose miniszterelnök vasárnap este az Antena3 televízióban bejelentette, hogy az Erdélyen végigsöprő vihar hatalmas anyagi károkat okozott, amelyek felmérése jelenleg is zajlik. Közlése szerint a belügyminisztériumban egy válságtörzs követi a fejleményeket. Arról biztosította a károsultakat és az érintett településeket, hogy a kormány anyagi támogatást nyújt számukra.

22:06

Nem lesz tanítás hétfőn a szamosújvári Ana Ipătescu Líceumban

Nem lesz tanítás hétfőn a szamosújvári Ana Ipătescu Líceumban - nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek Liviu Pop oktatási miniszter.  "A Kolozs megyei Szamosújváron levő Ana Ipătescu Líceumban nem lesz tanítás. A vihar tönkretette az iskola tetőzetét" - mondta a tárcavezető. 

21:57

Arafat megerősítette az áldozatok számát

Nyolcra nőtt a vasárnapi vihar halálos áldozatainak száma - erősítette meg az Agerpres hírügynökségnek Raed Arafat. A belügyminisztériumi államtitkár szerint a két újabb halálesetet Beszterce-Naszód megyéből jelentették. 

"Összesen nyolcan haltak meg a viharban, öten Temes megyében, egy személy Arad megyében, ketten Beszterce-Naszód megyében" - mondta Arafat. Az államtitkár szerint ugyanakkor egyelőre nem indokolt a sérültek bukaresti kórházakba szállítása

21:30

IGSU: nyolcan haltak meg a viharban

A délutáni órákban Temes megyében négy, Arad megyében egy halálos áldozatot követelt a vihar. Az esetek többségében letörő faágak, elszabadult reklámpannók okoztak végzetes sérüléseket.

A hatodik áldozat egy besztercei férfi volt, akit a város központi parkjában ért az ítéletidő. Egy letört faág zuhant a fejére, a helyszínen életét vesztette. Beszterce-Naszód megyében, illetve a Temes megyei Buziásfürdőn később volt egy-egy újabb halálos áldozat is.

13:14

Már folynak a tárgyalások a riasztási rendszerről

Az Országos Hírközlési Hatósággal (ANCOM) tárgyal Mihai Tudose kormányfő egy olyan rendszer kidolgozása érdekében, amelynek révén sürgősségi helyzetekben gyorsan riasztani lehet a lakosságot - mondta Carmen Dan belügyminiszter, Klaus Johannis államfő hétfői közleményére reagálva.

12:14

A legfrissebb mérleg: 8 halott, 137 sebesült

A Készenléti Főfelügyelőség (IGSU) összesített adatai szerint a vasárnapi vihar 15 megye 212 települését sújtotta. Az ítéletidőben 145 személy sérült meg, közülük 8-an életüket vesztették. Az érintett megyék: Arad, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Fehér, Hunyad, Hargita, Iaşi, Kolozs, Krassó-Szörény, Maros, Máramaros, Szilágy, Suceava és Temes.

Arad megyében egy, Beszterce-Naszód megyében két, Temes megyében öt személy halálát okozta a vasárnap pusztító vihar - közölte az országos katasztrófavédelem hétfőn.

11:40

Johannis gyorsriasztási rendszer kiépítését kéri a kormánytól

Krízishelyzetekben használható gyorsriasztási rendszer kiépítését kéri Klaus Johannis államfő a kormánytól. Az elnök szerint a vasárnap pusztító vihar felfedte hiányosságokat, amelyek megmutatkoznak a katasztrófa-elhárítás és a lakosság gyors figyelmeztetése terén.

10:47

Beszterce-Naszód megye: ketten meghaltak, 17-en megsérültek

A Beszterce-Naszód megyei készenléti felügyelőség (ISU) első felmérése szerint a vasárnapi viharnak két halálos áldozata van a megyében, 17 személy megsérült, az érintett települések száma 33-ra emelkedett.

10:30

Tizenhetedik századi fatemplomot tett tönkre a vihar Szilágy megyében

Szilágy megye 95 településén szakadt meg az áramellátás a vasárnapi vihar miatt. A megyei készenléti bizottság döntése értelmében hét iskolában szünetel hétfőn az oktatás. Vaskapun 17. századi fatemplomot tett tönkre az ítéletidő, a műemlék épület tornya összedőlt.

10:02

Nagyon megtépázta Temesvárt a vasárnapi ítéletidő

Siralmas látványt nyújtott Temesvár hétfőn hajnalban, néhány órával a városon átvonuló ítéletidő után.

 

09:07

Települések áram nélkül Maros megyében

Maros megye 11 településén közel 3 000 felhasználó maradt elektromos áram nélkül a vasárnap esti vihar következtében. Az ítéletidő miatt Erdőcsinádon, Nagyszederjesen, Kisszederjesen, Marosjárán, Erdőszengyelen, Kisillyén összesen 725 fogyasztó maradt áramellátás nélkül. Szászkézd községben 1 136 háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás, és elektromosság nélkül maradt 457 fogyasztó Gödemesterháza községben, valamint 539 Nyárádszeredában. A Electrica áramszolgáltató munkatársai vasárnap este óta dolgoznak a vihar okozta meghibásodások kiküszöbölésén. 

Kapcsolódók

Kimaradt?