FRISSÍTVE - Hét ember halálát okozta a nyugati országrészen végigsöprő a ítéletidő

FRISSÍTVE: Bejött a meteorológusok előrejelzése, vasárnap délután pusztító erejű szélvihar söpört végig az ország nyugati felén. Legalább hét ember életét vesztette. A sebesültek száma 62, de folyamatosan nő. A vihar Székelyföld felé tart. Cikkünk frissül.

Az ítéletidő négy óra tájban érkezett meg Aradra, és kicsavart törzsű fák, letört faágak, felborított kukák, lesepert tetőcserepek, leszakított esőcsatornák maradtak a vihar után. Az egyik legforgalmasabb utcán, az Aurel Vlaicu sugárúton az UTA-körforgalom környékén egy hatalmas fa dőlt keresztben az útra, szerencsére egy autós sem volt akkor az úttesten, és a járdán sem tartózkodott senki. A vasútállomás közelében egy jelzőlámpát döntött le a szél. Személyi sérülésről egyelőre nincs hír, de várjuk a katasztrófavédelem indormációit.

Nem volt jobb a helyzet Temesváron sem, ahol fejvesztve kerestek menedéket az emberek a szélvihar elől. A helyi sajtó beszámolói szerint a városközpont elektromos áram nélkül maradt, házakat fedett ki, fákat csavart ki tövestűl a vihar. Több útkereszteződésnél a felfüggesztett közúti jelzőlámpák is összetörtek.

FRISSÍTÉS1: Hat ember életét vesztette

Ötre nőtt a vihar miatt elhunyt személyek száma Temes és Arad megyében. Buziásfürdőn két személy hunyt el - tájékoztatott a katasztrófavédelmi felügyelőség. „Két személy is életét vesztette a vihar miatt, a sérültek száma folyamatosan növekszik, már 12 személyről van tudomásunk. Az érintett területeken 145 tűzoltó dolgozik” – nyilatkozta a katasztrófavédelem szóvivője, Elena Megherea.

Korábban arról tájékoztattak, hogy egy asszony a temesvári állatkertben vesztette életét, egy férfi pedig a Baron hotelnél hunyt el, miután megütötte egy leszakadt reklámtábla. Az aradon.ro információi szerint a Béli-hegységbeli üdülőtelepen, Menyházán emberéletet követelt a vihar. A Menyháza Hotel előtt egy nőre dőlt egy fenyőfa, amit a szél csavart ki. A nő állítólég épp a szállodába akart menekülni a vihar elől. A történteket megerősítette a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség is. Jelenleg tart az áldozat azonosítása. Valószínűleg egy turista a szerencsétlenül járt személy. 

Temes megyében viharra vonatkozó narancs színű figyelmeztetés volt érvényben, emiatt aktiválták a katasztrófavédelem operatív csoportját. Az esti órákban Beszterce-Naszód megyében is életét vesztett egy személy: a férfit egy lehulló faág csapta agyon.

Újaradon a parkolóban álló autókat „göngyölte be” a tetőkről leszakított pléhdarabokkal a vihar.

A kisebb településeket sem kerülte el az ítéletidő

Arad megye többi településeit sem kímélte a vihar: Vinga községben a monostori ortodox templom tetejét tépte le, míg a községközpontban szintén az ortodox templom tornyát ferdítette el – tudtuk meg a majláthfalvi illetőségű alpolgármestertől, Andresz Józseftől. „Amint riasztottak, jöttem, úgyhgy nem is tudom, Majláthfalván mi a helyzet, de az láttam a kocsitből, hogy tetőcserepeket sepert le a szél, kerítéseket döntött ki ott is, meg kidőlt fák hevertek az út mentén” – mondta az elöljáró.

A Szinte községhez tartozó Szapáryligeten az orvosi rendelő tetjére dőlt egy fa. „Még nem tudjuk, mekkora a kár, most mérjük fel – mondta érdeklődésünkre Erdős Bálint polgármester. – Sajnos a többi települést sem kerülte el a vihar, Szintén és Ágyán is fák dőltek ki, vezetékek szakadtak le, úgyhogy nincs villanyáram.”

Áramszünet van Sofronyán és Szentpálon is – Sandu Krisztián alpolgármester szerint számottevő kár nem esett –, illetve a magyar határral szomszédos településeken: Nagylakon, Szemlakon, Sajtényban és Németpereg mindkét településén. Kovács Imre peregi polgármester elmondta, hogy ezt leszámítva nincsenek jelentős viharkárok, itt-ott tetőcserepeket sodort le a szél Németperegen és Kisperegen.

Tőzmiske község településeit sem kímélte az ítéletidő. Vadászon például az új óvoda födémét kapta fel a szél és a szomszédos kertekbe dobta. „Ez igazán kár, mert új épületről van szó. Úgy látszik, nem volt jól rögzítve” – sajnálkozott Haász Tibor polgármester.

Kisiratost – Korondi-Józsa Erika polgármester szerint – elkerülte a vihar, és Papp Attila nagyiratosi polgármester is egy-két kidőlt fáról, nagyerejű szélről számolt be, de komolyabb károkról nem tudott érdeklődésünkkor.

FRISSÍTÉS2: Székelyföld felé tart a vihar

A meteorológiai szolgálat nowcasting (ultrarövidtávú) előrejelzései szerint estére Hargita megyét is eléri az ország nyugati felén végigsöprő, halálos áldozatokat is követelő ítéletidő.

FRISSÍTÉS3: Turisták rekedtek a hegyen

Több tucat turista rekedt az Aranyosfői-jégbarlang (Scărişoara) környékén a vihar következtében. Az erős szél több fát döntött a közutakra - tájékoztatott a Fehér megyei készenléti felügyelőség.

FRISSÍTÉS4: Johannis részvétet nyilvánított

Klaus Johannis államelnök részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak, és sok egészséget kívánt az ország nyugati részében történt viharban megsérült személyeknek. "Nagyon mélyen érintettek a drámai események, amelyekre a délután folyamán került sor az ország nyugati részében. Több személy életét vesztette, több tucatnyian megsérültek és óriási károkat okozott az erős vihar. Részvétem a gyászoló családoknak, sok egészséget a viharban megsérült személyeknek. A hatóságoknak kötelességük mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legjobban kezeljék ezt a krízishelyzetet" - közölte az államfő. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?