Románia sereghajtó aktív állampolgárok tekintetében

Románia sereghajtó az Európai Unióban az aktív állampolgárok arányát tekintve.

2015-ös mérések szerint Románia szinte a legutolsó államnak számít az EU-ban az aktív állampolgárok tekintetében. Már csak Ciprus és Szlovákia áll rosszabbul nálunk.

Az átlagos arány EU-s szinten 11,9 százalék, ez Romániában 3,6 az Eurostat két évvel ezelőtti állapotokra vonatkozó mérései szerint. Nem meglepő módon Franciaország áll első helyen, ők duplázzák az átlagot: 24,6 százalékuk aktív állampolgár. Svédország és Hollandia követi őket.

Akítv állampolgároknak nevezik azokat a személyeket, akik felvonulásokon vesznek részt, petíciókat írnak alá, részt vesznek helyi pártok és szervezetek tevékenységében.

Kutatások szerint azok aktívabbak, akiknek magasabb az iskolázottságuk - ezt igazolja, hogy ilyen jellegű aktivitásokban a felsőoktatást végző EU-s országok állampolgárainak 20,8 százaléka vett részt, érettségivel rendelkezőknek azonban már csak 11,4 százaléka, alacsonyabb iskolázottságúak 5,6 százaléka. De fontos szempont a jövedelem is: aktívabbnak számítanak a magasabb béreket kaó emberek.

Kapcsolódók

Kimaradt?