A privatizáció ellen tüntettek a postások Bukarestben

Mintegy 1500 postás tüntetett kedden Bukarestben a vállalat vezetőségének lemondását követelve. A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a demonstrálók tehetetlenséggel és a közérdek elleni magatartással vádolják feletteseiket.

Szerintük ennek eredménye a fizetések csökkenése és a munkahelyek elvesztése lehet a postafiókok felszámolásával. Matei Brătianu, a postai dolgozók szakszervezetének elnöke szerint a tüntetésre az egész országból érkeztek alkalmaztak.postamediafax

A keddi tüntetés előszeleként múlt héten mintegy száz személy gyűlt össze a posta országos igazgatósága előtt, nemtetszésüknek adva hangot amiatt, hogy a vállalat már három éve állandó átalakulásban van, de „még semmi kreatív eredménye ennek nincs". Az utolsó csepp az átalakító intézkedések sorozatában az volt, hogy a posta vezetősége kilátásba helyezte az alkalmazottak létszámának csökkentését, a falusi postafiókok felszámolását, illetve a többi alkalmazott bérének tíz százalékos csökkentését.

A szakszervezeti vezető elmondta, ezek az intézkedések kiküszöbölhetők lennének egyszerű átszervezéssel, csakhogy ez valószínűleg érdekütközést okoz, mert nem kedvez magánszférában működő futár- és postai szolgálatoknak.

Dan Nica távközlési miniszter szerint „a tüntetésnek nincs tárgya", „sima manipuláció, néhány helyi érdek képviselőinek a javára".

A Román Posta privatizációjára a kormány kötelezettséget vállalt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) szemben. E szerint a licitet február végéig kell kiírni, az adásvételre május folyamán kerül sor – tájékoztatott a Mediafax.

Kimaradt?