Változások a kormányban: védelmi miniszter lesz a gazdasági tárca vezetője

FRISSÍTVE: Mihai Fifor szenátor, jelenlegi gazdasági miniszter veheti át az Adrian Ţuţuianu lemondásával megüresedett védelmi miniszteri tisztséget. A gazdasági tárca vezetését Gheorghe Şimon képviselő venné át.

Erről a lehetőségről tárgyalt keddi ülésén a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetőtestülete - nyilatkozták az Agerpresnek a PSD-hez közeli források.

Mint ismert, Adrian Ţuţuianu a hivatalos verzió szerint „egy kommunikációs hiba” miatt  távozott önként a tisztségéből. A tárca vezetését lemondása után Marcel Ciolacu kormányfőhelyettes vette át.

FRISSÍTÉS1:  Jóváhagyta a PSD vezetőtestülete Mihai Fifor szenátor, jelenlegi gazdasági miniszter jelölését a védelmi miniszteri tisztségre - jelentette be Liviu Dragnea pártelnök. A politus kifejtette, az utóbbi napokban többször beszélt a kormányfővel az újonnan kinevezendő védelmi miniszter személyéről, végül Mihai Fifor mellett döntöttek, mert „felelősségteljes ember, megvan az az előnye, hogy eddig gazdasági miniszterként dolgozott, utazott az országban, ismeri a gazdasági célkitűzéseket, és az elmúlt időszakban nagyon sokat dolgozott együtt a védelmi minisztériummal a védelmi ipar terén.”

A gazdasági tárca élére javasolt Gheorghe Şimont jelentős közgazdászi tapasztalattal rendelkező emberként jellemezte Dragnea, aki sokat dolgozott a versenyszférában is, mérnöki végzettsége van, és nagy múltra tekint vissza a PSD-ben, amelynek jelenleg alelnöke. "Tehát minden érv adott, hogy jó gazdasági miniszter váljék belőle, aki jól működik majd együtt a védelmi miniszterrel" - érvelt a szociáldemokraták vezetője. 

FRISSÍTÉS2: Aláírta kedden Klaus Iohannis államfő Mihai Fifor kinevezését a védelmi minisztérium, valamint Gheorghe Şimon kinevezését a gazdasági tárca élére - közölte az államelnöki hivatal. A két új miniszter 15 órakor teszi le az esküt a Cotroceni-palotában.

Kapcsolódók

Kimaradt?