„Hisszük, hogy minden magyar számít!” – az LMBTQ Erdélyben nyílt levélben fordul az RMDSZ-hez

Az LMBTQ  (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer)  Erdélyben csoport nyílt levélben kéri az RMDSZ-es honatyákat, hogy utasítsák el a család fogalmát leszűkítő alkotmánymódosítási kezdeményezést. Mint írják, a javasolt tervezet nemcsak a meleg párok jogait sérti, hanem a bejegyzett élettársi kapcsolatot is tiltja, amely olyan alapvető polgári jogokat biztosítana, mint az örökösödési jog, közös banki kölcsön lehetősége vagy a különböző egészségügyi jogok gyakorlása.

„A család egy férfi és egy nő szabadon választott házasságán, egyenlőségükön, a szülők azon jogán és kötelességén alapul, hogy felneveljék, oktassák és képezzék a gyermekeiket” – erre a mondatra módosulhat Románia Alkotmányának 48-as cikkelye.

Jogászok többször is rámutattak, ez a megfogalmazás kirekesztő, kizárja a család fogalmából a nagymama/nagypapa−unoka, nagynéni/ nagybácsi−unokahúg/unokaöcs, egyedülálló anya/apa−gyerek alkotta családokat. Nem beszélve azokról, akik nem szeretnének összeházasodni – legutóbbi népszámlálási adatok alapján több mint 800 000 állampolgár él párjával a házasság intézményén kívül. És persze a meleg párokról, akiket semmilyen jog nem véd ma Romániában, holott már Magyarországon is bejegyzett élettársi kapcsolatban élhetnek 2009-től – jelenti ki az LMBTQ Erdélyben csoport.A bejegyzett élettársi kapcsolat olyan egyszerű, de nélkülözhetetlen polgári jogokat biztosít, mint az örökösödési jog, vagyonközösség, közös banki kölcsön lehetősége, egészségügyi jogok (kórházi látogatási jog, annak joga, hogy tragédia/betegség esetén dönthessünk párunk kezelési lehetőségeiről, illetve társbiztosítás), gondnokság, szociális juttatás, életbiztosítás. Bejegyzett élettársi kapcsolat esetén szó sincs egyházi esküvőről és gyerekek örökbefogadásáról – mutat rá a csoportosulás.

Kiemelik: a homoszexualitás nem választás kérdése, nem betegség, hanem a magzati korban eldőlt emberi tulajdonság, ennek valódiságát pedig a Betegségek Nemzetközi Listáján lehet ellenőrizni.

Románia az Európai Unió tagjaként nem ismeri el a külföldön kötött bejegyzett élettársi kapcsolatokat, családokat sem, emiatt előbb-utóbb az Európai Emberjogi Bíróság előtt kell felelnie. A Románia Alkotmánybírósága elé terjesztett Coman-Hamilton ügy mutatja, hogy erre hamarosan sor kerülhet – áll a nyílt levélben.

„Amennyiben az RMDSZ a romániai magyarok jogait védi, kérjük, ne feledkezzenek meg arról, hogy minden társadalom mintegy 5 százaléka meleg, és ez alól az erdélyi magyarok sem kivételek. Itt élünk Önök között mint munkatárs, barát, családtag, szavazópolgár. Kérjük, ne hagyjanak cserben bennünket. Utasítsák el az alkotmánymódosítási kezdeményezést, hallgassanak a lelkiismeretükre. Hisszük, hogy minden magyar számít!” – intézik kérésüket az RMDSZ irányába. 

Kapcsolódók

Kimaradt?