Megvan a „beavatkozási” rendelet, de ez nem oldja meg a medvekérdést Székelyföldön

FRISSÍTVE: Aláírta a környezetvédelmi miniszter a gondokat okozó (emberre támadó vagy gazdaságokat tönkretevő) nagytestű ragadozók kilövését lehetővé tevő beavatkozási rendeletet. A székelyföldi elöljárók szerint azonban ez nem oldja meg a medvekérdést.

A rendelet kibocsátását maga Graţiela Gavrilescu miniszter erősítette meg pénteken a stiripesurse.ro portálnak. Közlése szerint a rendelet hamarosan megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és hatályba lép. „A jogszabály nem kilövési kvótákról szól, hanem egy világos procedúrát ír elő azokra az esetekre, amikor gazdaságra vagy emberre támad a medve” – fogalmazott a tárcavezető.

A rendelet összesen 140 medve és 97 farkas kilövését teszi lehetővé az országban. Ebből a „kvótából” várhatóan Hargita megye részesedik a legnagyobb mértékben, mert ebben a régióban történt az elmúlt években a legtöbb medvetámadásos és vadkáros eset.

Borboly Csabáék petíciót fogalmaztak meg

A Hargita megyeiek azonban nem elégednek meg a miniszteri rendelettel. „Ha az a rendelet jelenik meg a hivatalos közlönyben, amelyet már ismerünk, az önmagában kivitelezhetetlen lesz. Ha a lakosság részéről direkt megbízást kapunk, akkor már jobb esélyekkel indulunk” – nyilatkozta korábban Borboly Csaba megyei tanácselnök, akinek kezdeményezésére petícióval fordul a nép ügyvédjéhez, majd a diszkriminácóellenes tanácshoz Hargita Megye Tanácsa.

Ebben arra hívják fel az ombudsman figyelmét, hogy Hargita megyében a medvetámadások miatt nem szavatolt az emberek élethez és testi épségéhez való joga. „A diszkriminációellenes tanácshoz azért fordulunk, mert szerintünk a Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei embereknek ugyanolyan joguk van a biztonsághoz, mint a teleormaniaknak” – részletezte Borboly az aláírásgyűjtés célját a legutóbbi tanácsülésen.

A petíciós ívet alá lehet írni szerte a megye polgármesteri hivatalaiban, a plébániákon, illetve ezen a linken. Az aláírásgyűjtő íveket nyomtatott nagybetűvel kell kitölteni. Fel kell tüntetni a személyi igazolványban szerepelő lakcímet akkor is, ha más megyébe szól. Fontos a valós telefonszám megadása, mert a nép ügyvédjének intézménye véletlenszerű aláírás-ellenőrzést kezdeményezhet telefonon.

Az első aláírást egyébként az a 38 éves csíkszentléleki férfi adta, akit múlt hétvégén támadott meg a medve az erdőben, miközben gombászott és erdei gyümölcsöt gyűjtött. A férfi augusztus 29-én írta alá a petíciót, amelyet maga Borboly vitt el a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházba.

Tamás Sándor szerint kivitelezhetetlen

Kovászna megye önkormányzatának elnöke, Tamás Sándor szintén úgy véli, hogy a rendelet nem jelent megoldást a medvegondokra. Szerinte a jogszabályt ki kellene egészíteni egy újabb cikkelyel, amely engedélyezi a vadásztársaságoknak, hogy 5000 eurós keretig értékesíthessék a kilőtt medvét.

A tanácselnök magyarázata szerint hiába lesz engedélye a kilövési keretre, ha a vadászok nem tudják értékesíteni a medvét, akkor nem lesz, aki kilője a károkat okozó nagyvadat. A vadásztársaságok ugyanis magánjogi személyek, nem lehet kényszeríteni őket erre. A medvék kilövése előtt ugyanis bizonyítékokat kell gyűjteniük, hogy a kilövésre szánt medve valóban kárt okoz, ellenkező esetben ki kell fizetniük a nagyvad 40 ezer eurós eszmei értékét.

Másrészt rájuk hárul további 1000–1500 eurós költség, mivel a medve koponyáját és bőrét preparáltatni kell, a tetemet pedig el kell égetni. Ha nem engedélyezik a vadásztársaságoknak a kilőtt medve értékesítését, nem fogják vállalni a vadászatot – hangsúlyozta Tamás Sándor.

Kapcsolódók

Kimaradt?