Észbe kaptak a tanárok, az 50 százalékos béremelés tulajdonképpen csak 25

Az 50 százalékos bruttó béremelés, amelyben a tanügyi alkalmazottak részesülnek jövőre, nettóban mindössze 25 százalékos növekedést jelent, ezért a szakszervezetek kérték a kormány képviselőit, találjanak megoldást arra, hogy nagyobb arányban nőjenek az ágazati bérek. 

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke, Simion Hăncescu szerint a Victoria-palotában tartott hétfői egyeztetésen Ionuţ Mişa pénzügyminiszter megerősítette az érdekvédelem számításait, miszerint az 50 százalékos bruttó fizetésemelés ellenére a tanügyben dolgozók nettó bére 2018. január 1-jétől mindössze 3 százalékkal, márciustól pedig 22 százalékkal nő. Ennek oka, hogy a járulékok befizetésének kötelezettsége áthárul a munkáltatóról az alkalmazottra.

„Ha a nettó bér nőne 50 százalékkal, jelentős lépést tennénk afelé, hogy a jól teljesítő és a szakma iránt elhivatottságot érző fiatalokat erre a pályára csábítsuk. De ha 50 lejt kapnak pluszba, nem hiszem, hogy megéri nekik az erőfeszítés, és minden bizonnyal a magánszektorban próbálnak majd elhelyezkedni” – mondta Simion Hăncescu. 

A szakszervezeti bizalmi szerint a pénzügyminiszter mellett részt vett még a tárgyaláson Mihai Tudose kormányfő, Liviu Pop tanügyminiszter, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter és Puiu Lucian Georgescu kutatási és innovációs miniszter is. 

Az egyeztetésen tárgyaltak egy új, 2018. szeptember 1-jétől alkalmazandó tanügyi törvény szükségességéről, valamint a tantervek módosításának esedékességéről is. A FSLI közleménye szerint körvonalazódni látszik egy fontos újítás, miszerint az oktatási intézmények közvetlenül a szaktárcától kapnák a finanszírozást, nem a helyi önkormányatok közvetítésével, ahogyan az jelenleg történik. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?