Tíz százalékos fizetésemelést ígér a kormány a tanároknak

A kormány ajánlata szerint december elsejétől tíz százalékkal emelkedhetnek a pedagógusbérek Romániában – közölte a tanügyi szakszervezetekkel folytatott egyeztetések után az oktatási miniszter.

Sorin Cîmpeanu csütörtök este ült egy asztalhoz a Szabad Tanügyi Szakszervezet (FSLI) képviselőivel. Az egyeztetéseken részt vett Rovana Plumb munkaügyi miniszter és Eugen Teodorovici, a pénzügyi tárca vezetője is. A FSLI egyelőre nem fogadta el a béremelésről szóló ajánlatot. A szakszervezeti szövetség vezetője közölte, október 10-ig hagy gondolkodási időt a kormánynak egy újabb ajánlat megtételére.

Az oktatási miniszter emlékeztetett, a kormány már tavaly, az elnökválasztási kampány idején tíz százalékos fizetésemelést ígért 2016-ra a pedagógusoknak, két lépésben: jövőre márciusban és szeptemberben 5-5 százalékkal nőnének a béreik. Ezt a fizetésemelést most egy lépésben, december elsejétől végrehajtanák. Emléktetetett arra is, hogy idén már nőttek tíz százalékkal a tanári fizetések.

A pedagógusok azonban 15 százalékos béremelést kérnek, ha lehet, már november elsejétől. Erre azt a választ kapták csütörtökön a munkaügyi minisztertől, hogy a kormány csak a harmadik évnegyed végén,  október 10-e körül tud pontos képet alkotni a költségvetési forrásokról. „Ezért gondolkodási időt hagyunk a kormánynak októberig” – nyilatkozta az Agerpresnek Simon Hăncescu, a FSLI elnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?