Szakszerűséget tanulnak a felcsíki önkéntes tűzoltók

Öthetes tűzoltószolgai képzést tartanak a Hargita megyei Csíkszentdomokoson a helyi és a környező falvak önkéntes tűzoltói számára. A képzés végén nemzetközileg is elismert oklevelet kapnak kézhez, amely katasztrófavédelmi hozzáértésüket bizonyítja.

Hargita megyében nagy hagyománya van az önkéntes tűzoltócsapatok működésének. Romániában a magyar többségű megyében van a legtöbb bejegyzett önkéntes tűzoltó egyesület, majdnem mindegyik településnek saját alakulata van.

Az önkéntes tűzoltók nagyban segítik a hivatásosok munkáját, nem ritka az az eset, amikor az önkénteseknek jóval a készenléti felügyelőség tűzoltóinak kiérkezése előtt sikerül megfékezniük a tüzet. Hargita megyében nagy hagyománya van annak is, hogy az önkéntes tűzoltók térségenként szerveznek versenyeket, hogy összemérjék rátermettségüket. Mindezek mellett, mindegyik egyesület igyekszik pályázati forrásokat lehívni megfelelő védőruhák, eszközök, valamint járművek beszerzésére.

A Felcsík Kistérségi Társulás segítségével, valamint Hargita Megye Tanácsának hozzájárulásával felcsíki települések (Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíkmadaras, Csíkdánfalva, Csíkkarcfalva, Csíkszenttamás, Csíkszentdomokos) önkéntes tűzoltói kezdik meg képzésüket szombaton, ennek során a katasztrófavédelemmel kapcsolatos elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnek. A képzés vizsgával zárul, amelyen egy kérdőívet töltenek ki, illetve dolgozatot írnak, amelyben egy feltételezett vészhelyzetre való előkészülést, beavatkozást, illetve megelőzés minden lépését kell részletezniük.

A felkészítőket Aurelian Mustăţea ezredes tartja, aki tavaly vonult nyugdíjba a Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség éléről. Az akkreditált képzést egy jászvásári erre szakosodott cég bonyolítja le. Az okleveleket, amelyeket az oktatási és a munkaügyi minisztérium pecsétjével látják el – ők állítják ki.

A hét településről összesen 25 önkéntes tűzoltó vesz részt a kurzusokon – tudtuk meg Szabó Kázmértól, a Felcsík Kistérségi Társulás munkatársától. Azt is elmondta, hogy a képzésre azért van szükség, mert törvény írja elő, hogy minden önkéntes tűzoltó egyesületben lennie kell olyan tagoknak, akik katasztrófavédelmi szempontból megfelelő képzésben részesültek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?