Rákos kisfiú kell ahhoz, hogy végre tegyenek valamit a bürokrácia csökkentéséért?

Felszólította Mihai Tudose kormányfő Florian Bodog szakminisztert, hogy két héten belül dolgozzon ki egy tervezetet az egészségügyben tapasztalható bürokrácia csökkentésére. 

Erre azt követően került sor, hogy Magda Vasiliu hírbemondó éles hangú Facebook-bejegyzésben bírálta a hazai egészségügyi rendszert uraló bürokráciát. A hírbemondó nyolcéves fiát rákkal diagnosztizálták, jelenleg Olaszországban van kezelésen, édesanyjával együtt. 

"Betegszabadságot akartam igényelni, különben nem tudnám elkísérni a gyermekemet a vizsgálatokra, nem tudnék háromhetente vele lenni a kórházban. A háziorvosom, akitől soha nem kértem még csak egy igazolást sem, csak vonogatta a vállát - a törvény azt írja, hogy személyesen kell elmennem a rendelőbe, tehát nem tud segíteni. Aztán megtudom, hogy szükségem van egy jóváhagyásra a bukaresti igazgatóságtól, ahol szintén személyesen kell megjelennem. Itt van nálam a szörnyű diagnózist igazoló egész halom papír, amelyeket a római kórház adott, és amelyeket a gyermekonkológia tekintélyes szakemberei láttak el pecséttel, a román állam azonban egy romániai onkológus jóváhagyását kéri tőlem!!! Vagyis egy teljesen formális, orvosi szempontból abszolút értéktelen jóváhagyást, mert az az onkológus nyilvánvalóan nem tudja megvizsgálni a gyermeket. Nincs, ahogyan ezt megtennie, mert én nem vagyok őrült, hogy a jelenlegi állapotában hurcoljam végig a gyereket a repülőtereken, a repülőn és az orvosi rendelőkben" - írja Magda Vasiliu. 

A miniszterelnök az eset kapcsán azt mondta a csütörtöki kormányülésen, elfogadhatatlan, hogy egy külföldi kezelésen tartózkodó személynek Romániába kelljen jönnie, hogy bizonyítsa betegségét. "Pont a beteg emberek ütköznek a bürokrácia állította akadályokba" - hívta fel a figyelmet a kormányfő, majd felszólította a szaktárca vezetőjét, dolgozzon ki egy tervezetet a bürokrácia csökkentése érdekében. 

Erre reagálva Florian Bodog úgy válaszolt, ő maga is beszélt Magda Vasiliuval, meghozta a szükséges intézkedéseket ügyének rendezésére, és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár vezetőjével együtt megteszik a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy ilyen többé ne forduljon elő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?