banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Nem minden csoki, ami Milka - kettős mércével dolgoznak a nemzetközi élelmiszergyártók

Mások az összetevői a Romániában forgalmazott Fanta szénsavas üdítőitalnak és Milka tejcsokoládénak, mint más országokban - írja az InfoCons által az Agerpres hírügynökségnek vasárnap küldött közleményében.

Az InfoCons ugyanazt, három különböző országban forgalmazott terméket vizsgált be. A Fanta esetében azt találta, hogy a Romániában mért narancssűrítmény-tartalma 5 százalékos, nagy Britanniában 3,7 százalék narancs, 1,7 százalék egyéb citrusfélét tartalmaz, Spanyolországban pedig 8 százalék narancssűrítményt. A Romániában forgalmazott termék öt élelmiszeri adalékot, a nagy-britanniai nyolc, a spanyolországi tíz adalékot tartalmaz.

A Milka tejcsokoládét két országban tanulmányozták és azt találták, hogy jelentős különbség van az adalékanyagok tekintetében. A Romániában forgalmazott termékben nagyobb adag poliglicerin-poliricinoleát (E476) találtak, amelynek az a szerepe, hogy részben helyettesítse a drágább kakaóvajat. A szervezet azt ajánlja: kerülni kell az E476 fogyasztását, főleg gyerekek esetében.

Hasonló kutatások nyomán Bulgária, Csehország, Horvátország, Észtország és Szlovákia is jelezte 2016-ban az Európai Bizottságnak, hogy egyes gyártók kettős mércét alkalmaznak termékeiknél aszerint, hogy Európa keleti, vagy nyugati felében hozzák forgalomba.

Kapcsolódók

Kimaradt?