Nem tesz eleget a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság kérésének a főügyészség

Elutasította a főügyészség, hogy elküldje a 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottságnak a 2009-es választások ügyiratának másolatát. Indoklásuk szerint „egy kivizsgáló bizottságnak semmilyen köze nincs egy bírósági kivizsgáláshoz, ezeknek különbözik a tárgya”.

Az Augustin Lazăr főügyész által aláírt dokumentumot pénteken tették közzé a legfőbb ügyészség weboldalán. Az indoklásban többek közt az áll, hogy a Büntető perrendtartási törvénykönyv kitér arra, hogy kik férhetnek hozzá az ügyirathoz és kik készíthetnek másolatot, a parlamenti bizottságokról pedig nem tesz említést a törvénykönyv.

A 2009-es államelnök-választást kivizsgáló parlamenti bizottság azt követően kért a főügyészségtől másolatot a 2009-es államelnöki választások ügyiratáról, hogy több személy, köztük az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) vezetője, Laura Codruţa Kövesi is elutasította, hogy megjelenjen a bizottság előtt, az ügyészség pedig lezárta az eljárást.A vádhatóság közleménye értelmében a nyomozás során nem találtak olyan bizonyítékokat, amelyek igazolnák a hivatali visszaélés vagy a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját. A legfőbb ügyészség áprilisban indított in rem, azaz a bűncselekmény elkövetésére irányuló gyanú megalapozottságát vizsgáló eljárást az ügyben.

Hivatali visszaélés, illetve a választási dokumentumok és jegyzékek meghamisításának gyanúját vizsgálták a Dan Andronic újságíró által nyilvánosságra hozott információk alapján, amelyek szerint az ügyben illetéktelen hatóságok és személyek is beavatkoztak a választási folyamatba.

Dan Andronic arról írt, hogy a 2009-es államelnök-választás második fordulója előtt több magas rangú tisztségviselő, köztük a Román Hírszerző Szolgálat akkori vezetője, George Maior, a SRI volt operatív vezetője, Florian Coldea, illetve Laura Codruţa Kövesi akkori legfőbb ügyész Gabriel Oprea házában találkoztak. Dan Andronic szerint Kövesi és Coldea azt akarta elérni, hogy Traian Băsescu nyerje meg a második fordulót.

Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes Andronic információira reagálva azt mondta, a szóban forgó találkozó egy „egyszerű vacsora” volt, amelyre George Maiort, Vasile Dîncut, Anghel Iordănescut, Dan Andronicot és Neculai Onţanut is meghívta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?