Toader: nem az én feladatom véleményt mondani az ügyészek kijelentéseiről

Nem az igazságügyi miniszter feladata kommentálni Doru Ţuluş és Mihaiela Iorga ügyészek Laura Codruţa Kövesire vonatkozó kijelentéseit - jelentette ki Tudorel Toader.

"Igazságügyi miniszterként nem az én feladatom, hogy az ügyészek nyilatkozatait kommentáljam. Ha jól értettem, a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ellenőrző testülete foglalkozik az üggyel. És ha jól értettem, bűnügyi kivizsgálás is indult. Az ellenőrző testület tagjai illetékesek abban, hogy leellenőrizzék az állítások igazságtartalmát, súlyosságát - esetleg megállapítást nyer, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége és megítélése sérült. Nem az igazságügyi miniszternek kell véleményt nyilvánítania a sajtó előtt' - mondta Toader.

Az igazságügyi tárca vezetője hozzátette, hogy amint a CSM ellenőrző testülete kiértékelte a DNA-t és a legfőbb ügyészséget, a minisztérium is le fogja vonni saját következtetéseit. Arra az újságírói kérésre, hogy osztályozza a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, Toader úgy felelt: „Nem vagyunk az iskolában, hogy jegyeket adjunk.”

Laura Codruţa Kövesi azon kijelentésére, hogy az általa vezetett intézménynél számos ellenőrzést végeztek, az igazságügyi miniszter úgy reagált: azoknak a kiértékeléseknek a során, amelyekről Kövesi beszél, egyedi eseteket vizsgáltak meg, de átfogó ellenőrzés 2007 óta nem történt a DNA-nál.

Kapcsolódók

Kimaradt?